Vilket sparkonto är bäst för mig?

Vilket sparkonto som är bäst för dig själv just beror på vad du sparar till och hur länge du ska spara dina pengar på ett sparkonto. Eftersom det finns olika typer av sparkonton och investeringar så passar det olika syften och vilken riskprofil man har. Därför kommer vi hjälpa dig att välja vilket sparkonto som är bäst för dig.

Lång sikt sparkonto

Bästa sparkontot

Ska man spara till en buffert över en längre tidsperiod som 3-10 år bör man välja det sparkontot som har den högsta räntan och helst binda pengarna för att få tillgång till en ännu högre ränta. Anledningen för att man ska välja det sparkontot som har högst ränta när man ska spara under en längre tid är att man har du bättre möjlighet att få ränta på ränta på sina pengar och då är det viktig att man har en så hög ränta som möjligt för att det ska få en så bra effekt som möjligt. Sedan vet man att man inte behöver använda dessa pengar då man man binda pengarna till exempel 3 år och då får man en betydligt högre ränta från 4Spar, Savr och Viaspar.

Medellång sikt sparkonto

Ska man spara mellan 1-3 år är det också bra om man binder sina pengar för att få tillgång till en högre ränta. Men kanske inte lika länge som på lång sikt men man kan ju i alla fall binda pengarna på mellan 1 år till 2 år för att få lite bättre ränta. På medellång sikt rekommenderar vi att man använder sig utav Lendify, Brocc eller Mintos dessa sparkonton är peer to peer lending plattformar där man får pengar när man investerar i privatlån. Lendify och Brocc är på den Svenska privatlån marknaden och Mintos är på den Europeiska.

Kort sikt sparkonto

Ska man börja spara pengar på ett sparkonto på kort sikt alltså från 3 månader till 1 år är det viktigt att man sparar i ett sparkonto eller peer to peer plattform som har fria uttag. Då kan man enkelt ta ut pengar när man behöver, det brukar bara ta några bankdagar att få ut pengarna till sitt bankkonto. Man får tyvärr lite lägre ränta när man väljer ett sparkonto med fria uttag men man har ju inget val. Plattformar som exempel Savelend är man investerar i korta krediter på bara några månaders löptid. Eftersom man investerar i kredit får man även riktigt hög ränta i snitt 11,8% efter kreditförluster och serviceavgifter vilket är en riktigt bra ränta jämfört med dessa sparkonton som erbjuder 0.7% i ränta.

Vilket sparkonto som är bäst för dig?

Kan vara lite svårt oss att veta men om du funderar vilken tidshorisont du har kan vi hjälpa dig - men att ett sparkonto kan vara ett alternativ till att börja med aktier är tydligt. Lång sikt 3-10 år, medellång sikt 1-3 år och kort sikt 3 månader upp till 1 år. Då har vi gjort några rekommendationer till er beroende på tidshorisonten. Lycka till med ditt sparande!