Vad är CFD trading och hur kommer man igång?

Vad är CFD-trading?

CFD-trading är i korthet ett typ av derivat, där du som investerar använder derivatet för att spekulera i utvecklingen av ett värdepapper eller en tillgång utan att direkt investera i den underliggande tillgången. Ett exempel kan vara råvaror, guld eller andra kurser. I folkmun så talar man ofta om att CFD-trading medför en större risk än handel med vanliga aktier, fonder eller index då du tar risken att förlora mer pengar än du investerat. Det centrala som vi på Sparkontot.nu vill belysa är att du gör en grundlig och gedigen research innan du påbörjar handel med CFD:er.

Risker med CFD-trading

cfd trading

Precis som med allt sparande - oavsett om det handlar om aktier eller fonder - kommer med en risk. Den särskilda risken med CFD-trading omfattar inte minst risken med hävstångseffekten där du höjer risken men också den potentiella avkastningen på dina investeringar. Hävstångseffekten gör att du kan förlora mer pengar än du investerat, i och med att hävstången inte är 1 till 1, som normal aktiehandel är. En hävstång på exempelvis 2 innebär att om aktien eller din CFD ökar med 10% så ökar din faktiska position med 20% - och detsamma gäller på nedsidan. Går ditt innehav ner med 10% så går ditt faktiska innehav ner med 20%. Detta gör att du potentiellt kan förlora mer pengar än du har investerat i dina innehav genom CFD-trading, med anledning av hävstångseffekten.

Vilka mäklare erbjuder CFD-trading?

Det finns många populära och stora mäklare och handelsportaler i Sverige - där Avanza och Nordnet är avsevärt störst. Vill man handla med CFD:er eller börja aktivera sig i CFD-trading så får man dessvärre söka sig till en annan plattform än exempelvis Avanza, då Avanza idag inte erbjuder CFD-trading - däremot finns det andra portaler som gör det där IG, Plus500 och eToro är tre plattformar som ligger i den absoluta toppen för dig som är intresserad av att komma igång med CFD trading.