Få koll på din tjänstepension

Tjänstepension är en viktig del utav din framtida pension. Rättare sagt den näst viktigaste delen efter den allmänna pensionen, så det är viktigt att man har bra koll på den då den kan uppfattas lite krånglig. Utöver tjänstepension finns det tre andra delar utav din pension och dessa är den allmänna pensionen, premiepensionen och ditt eget sparande. Bilden nedan demonstrerar tydligt hur stor betydelse de olika delarna av pensionen kommer få på din framtida pension.

Vem betalar in min tjänstepension?

Det är alltid din arbetsgivare som betalar in till din tjänstepension men det kan varierar väldigt mycket. Då inte alla privata arbetsgivare betalar in någon tjänstepension. Har ni kollektivavtal på din arbetsplatsen så är det troligt att det finns tjänstepension tillgängligt. Men om man är osäker bra man genast kolla upp det med sin arbetsgivare så man får ett svar. Tjänstepensionen utgör nämligen en stor del utav sin framtida pension och om man inte har den så kommer man att få en lägre pension.

Hur många har tjänstepension?

De flesta idag som arbetar idag har tjänstepension men inte alla. Ca 90 % av alla anställda har tjänstepension. Däremot om du arbetar för kommun, stat eller region kan du vara säker på att du har tjänstepension. Men om du har en mindre arbetsgivare utan kollektivavtal finns det risk för att du går miste om tjänstepensionen.

Hur mycket går man miste om man inte har tjänstepension?

Din arbetsgivare betalar in extra 4.5 % av din lön till din tjänstepension. Har du en lön som överstiger 40 250 kronor i månaden sätts 30 % av den övre delen till din tjänstepension vilket kan bli väldigt mycket.

Har du en månadslön på 25 000 kronor sätter din arbetsgivare av 1 125 kronor i månaden.
Har du en högre lön på 32 000 kronor sätter din arbetsgivare av 1 440 kronor i månaden.
Har du en väldigt hög lön på 50 000 kronor sätter din arbetsgivare av hela 4 700 kronor varje månad till din tjänstepension. Det blir ganska mycket pengar till din pension då dessa pengar sätts in till aktier och andra värdepapper som ger avkastning

Alltså om man inte har tillgång till tjänstepension på sitt jobb bör man sätta av ca 4.5 % av sin lön till sitt eget sparande för att uppnå samma resultat som om du hade tjänstepension. Man kan skapa ett konto hos Avanza, Fora, Nordnet eller SPP dessa är idag dom bästa bankerna att placera sitt pensionssparande hos.

Alternativt sparande

Tjänstepension

Det går också att spara sina pengar genom andra plattformar som exempelvis 4spar som är ett sparkonto och ger dig en hög ränta på dina pengar från 5.5 % upp till 8.1 % per år. Det är helt fria insättningar och uttag. Viaspar är också en bra plattform som vi varmt rekommenderar för dig som vill spara pengar för framtiden, hos Viaspar får man mellan 4.5 % upp till 8 % avkastning på sina pengar. Dessa två plattformar kan vara ett bra sätt att spara ihop lite pengar antingen till sin pension eller till något annat då det går snabbt att ta ut pengarna jämfört med tjänstepensionen då man måste vänta minst till man är 55 år gammal för att kunna börja ta ut sina pengar.