Sparkonto med fria uttag

När man letar efter ett sparkonto vill man ha tillgång till två saker. Hög ränta och fria uttag. Först och viktigast är dock räntan som man får från sparkontot. Men sedan om sparkonto har fria uttag. Alla sparkonto på våran sajt har man möjlighet att välja ett sparkonto med fria uttag. Men även sparkonton som har bindningstid vilket man ska akta sig för om man vill ha möjligheten att ta ut pengarna från sitt sparkonto. Det finns många anledningar varför man vill ha möjligheten att kunna ta ut sina pengar från sitt sparkonto speciellt om man har sitt buffertsparande på ett sparkonto. Då vill man självklart kunna ta ut sina pengar från sparkonto om något skulle hända. Det är ju just vad ett buffertkonto är till för, har man då inte fria uttag så försvinner själva meningen med att buffertspara på ett sparkonto med fria uttag.

Sparkonton som man binder

Bästa sparkontot

Tvärtemot fria uttag är när man binder sitt kapital till ett sparkonto. På detta vis får man en högre ränta men tyvärr så går det inte att göra fria uttag. Men eftersom man får en högre ränta så kompenseras man. Det är bra att binda sitt kapital till ett sparkonto om man spara på lång sikt 1-10 år men om man använder ett sparkonto bara för buffertsparande så kan det vara klokt att välja ett sparkonto med fria uttag istället. Bindningstiden kan variera ganska mycket men brukar ligga på mellan 3 månader upp till 2år för dom lägsta bindningstiderna.

Kombinera fria uttag med bindet

Många har valt att både ha sitt sparande på sparkonton med fria uttag och även en del på sparkonton med bindningstid. På detta sätt får man både tillgång till den höga ränta och även tillgång till fria uttag till sitt sparkonto. Detta fungerar väldigt bra då när man tar ut pengar från sitt sparkonto brukar det inte vara hela beloppet utan bara en del och därför har man 50% av sitt sparande på ett sparkonto med just fria uttag som gör detta möjligt och sedan dom andra 50% på ett sparkonto som man sparar i på längre sikt 1-10 år och får då tillgång till dom höga räntorna som ligger kring 7-8% i avkastning per år. Både 4spar och Viaspar erbjuder idag väldigt höga räntor på sina sparkonton om man binder dom. Medans som sparkontona med fria uttag ligger kring 4-5% i ränta per år vilket är en stor skillnad.

Fria uttag på peer to peer lending

När det kommer till peer to peer lending är det några plattformar som man kan sälja sitt lån till andra investerare en så kallad andrahandsmarknad. Då kan man helt sälja av sitt innehav och få pengar till kontot relativt snabbt ganska likt ett sparkonto med fria uttag. Plattformar som Lendify, Brocc och Mintos har idag en så kallad andrahandsmarknad så man ha få sitt innehav sålt snabbt. Så det går även att spara på ett sådan konto och få tillgång till fria uttag. Det är alltså ingen bindningstid.