Spara pengar genom att ta din pension utomlands

Det har alltid funnits många Svenska pensionärer som bor utomlands men dom senaste 10 åren har det blivit än mer populärt. Idag är det omkring 165 000 Svenskar som tar ut sin pension utomlands. Men vad finns det för fördelar att bo utomlands och kan man spara pengar på det?

Lägre skatt

pensionssparande

Spanien som har blivit väldigt populärt dom senaste året erbjuder en betydligt lägre skatt än vad vi har i idag i Sverige. Men en lägre skatt få man mer pengar över till annat. Den Spanska momsen är också den lägsta i Europa vilket betyder att det blir mycket billigare att köpa varor och tjänster i landet. I och med att skatten är lägre utomlands så kan man spara undan en del pengar varje månad.

Flytta till fattigare länder

Ofta när man som pensionär flyttar utomlands så brukar man hamna i länder som Italien, Spanien, Grekland och Thailand dessa länder har en lägre medellön än vad vi i Sverige har vilket leder till att våra pensionärer blir relativt sett rikare jämfört med resten av landet. Exempel en snittpension som ligger på ca 16 000 kronor i Sverige är inte jättemycket pengar i Sveriges. Men om man har en pension på 16 000 kronor i Thailand är det betydligt mer än vad snittlönen där, som ligger kring 3000-4000 kronor. Denna skillnad är dock mindre när det kommer till andra Europeiska länder som Italien, Spanien och Grekland. Länder som vi Svenskar blir fattigare om vi flyttar till är Norge, USA och Schweiz.

Läs också: Få koll på din tjänstepension

Lägre priser på varor och tjänster utomlands

Det är betydligt billigare att köpa varor och tjänster utomlands. Eftersom lönerna är lägre. Detta varierar naturligtvis från land till land. Flyttar man till Norge så blir det dyrare men och man bosätter sig istället i Cypern kommer man märka av en stor skillnad på priset. Antingen så väljer man att spara undan mellanskillnaden eller så kan man leva en mer exklusiv livsstil.

Läs också: Öppna ett sparkonto

Att tänka på innan man flyttar utomlands som pensionär

Din inkomstgrundade pension som den allmänna och din tjänstepension har du rätt att få utbetald var som helst även om du vill bosätta dig i tex Kenya eller Argentina. Men din garantipension kan man bara få utbetald inom EU och EES länderna. Man går även miste om vissa bidrag som bostadstillägg om man flyttar utanför Sverige men det är ganska självklart. Det är alltså svårt för dig med garantipension och bostadstillägg att flytta utomlands. Men om man har arbetat hela eller stora delar av sitt liv i Sverige har man goda chanser att flytta utomlands som pensionär.