Savelend - recension och omdöme

Savelend är en Peer-to-peer bank som erbjuder dig som privatsparare att investera i deras lån. Som betalning för att du investerar i Savelend får du en månatlig avkastning från Savelend. Räntan som du som investerare får är betydligt högre än hos lendify eller brocc det är för att Savelend ger ut krediter till företag och privatpersoner och inte privatlån som dom andra aktörerna gör och eftersom det är så pass mycket högre ränta på en kredit än ett vanligt privatlån gör det att du som investerar får mer pengar i form av avkastning från Savelends låntagare. Men det tillkommer lite högre risk när man ger ut krediter eftersom det är lägre krav för dom som tar dessa krediter. Därför ska vi gå igenom hur Savelend funkar och hur man ska investera i Savelend för att få en så bra avkastning som möjligt till en lägre risk.

Savelend startades 2013 och var dom första att driva Peer-to-peer lending i Sverige. Men för att vara dom första så är dom relativt okända, men nu på senaste åren har dom vuxit kraftigt. Savelend är från början från gävle men har nu sitt huvudkontor i stockholm.

Savelend Ränta 7 - 9%.
Spara från 2.000 kr.
Skapa sparkonto

Denna recension av Savelend är helt och hållet baserat på våra egna åsikter och erfarenheter. Vi på Sparkontot.nu har använt Savelend i 1 år och gjort en god avkastning. Därför rekommenderar vi Savelend till dig som investerare.

Savelend erbjuder

  • En årlig avkastning på 7% - 11% efter kreditförluster och serviceavgift
  • Stabilt kassaflöde
  • Månatlig avkastning
  • Välja helt själv vilka krediter du vill investera i
  • Investera i konsumentkrediter eller företagskrediter

Krav för att börja investera i Savelend

  • Minst 18 år gammal
  • Tillgång till Mobilt BankID eller E-signering

Investera från 1.000 kronor hos Savelend

Det är enkelt att komma igång med ett sparande hos Savelend. Det enda du behöver är bankid och att du är myndig sen kan du börja månadsspara i konsumentkrediter och företagskrediter hos Savelend. När du investerar i Savelend väljer du helt själv vilka krediter du vill investera i. Du har två olika typer att välja mellan och det är konsumentkrediter och företagskrediter. Konsumentkrediter har en förväntad avkastning på 8-10% per år och företagskrediter har en förväntad avkastning på 6-8% per år. Det är högre risk med konsument än företag men du får en högre ränta vilket väger upp risken. Du får betalt för att ta risk. Generellt sett erbjuder Savelend dig högre ränta än vad exempel lendify eller brocc erbjuder dig. Faktum är att Savelend erbjuder den högsta ränta av alla Peer-to-peer utlånare. Men det är för att du lånar ut till krediter och det brukar vara mycket högre ränta där en ett vanligt privatlån.

Idag har Savelend över 1200 aktiva investerare och en bit över 50 000 stycken utbetalda lån. Savelend har idag välkända varumärken som loanstep och credstep ab. Det är loanstep som är ger ut konsumentkrediter och credstep ab som ger ut företagskrediter. Det är speciellt konsumentkrediter som har så hög ränta, och det är för att det är så kallat snabblån. Ibland kan dessa lån har 50% i ränta. Så det blir väldigt hög avkastning för dig som investerare när du väljer att investera i konsumentkrediter. Dessa lån brukar även vara ganska små runt 5 000 kronor och ska betalas inom 14, 30, 60, 90, 120 och 150 dagar därför är det mycket kortare återbetalningstid till dig som investerare. Men du erhåller mycket högre ränta än vad det vanligt privatlån ger dig från exempel lendify eller brocc. Du behöver inte heller vänta till lånet är betalt, för privatlån kan du vara upp till 15 år. Då är det mycket trevligare att välja ett konsumentkredit som har bara några månader eller någon månad som återbetalningstid. Konsumentkrediter hos Savelend har en förväntad avkastning på runt 10 % efter kreditförluster och serviceavgifter. Men du kan utan problem få en avkastning på 10-15 % är du investerar i konsumentkrediter.

När det gäller företagskrediter är Credstep ab plattformen Savelend använder vid sin utlåning. Här ligger ränta för dom som lånar på mellan 10 % till 26% i ränta. Eftersom det är företagskredit är det bara företag som tar dessa krediter. Det är ganska höga krav för att en ett företag ska få ta en kredit så det är väldigt sällan det blir någon kreditförlust. Detta är givetvis bra för dig som investerar i Savelend. Lägre kreditförluster leder till högre avkastning för dig. Generellt sett så är räntan lägre när du investerar i företagskrediter än om du väljer att investera i konsumentkrediter, men det är lite säkrare att investera i företagskrediter.

Skapa sparkonto hos Savelend

Att skapa ett sparkonto hos Savelend är enkelt & gratis. Du gör det på 2 minuter!

Vanliga frågor om Savelend

Hur gör hög har avkastningen varit historiskt hos Savelend? Sedan 2015 har Savelend haft en avkastning per år på 11.5% efter kreditförluster och serviceavgifter. Dom räknar på att du ska får minst få 7-9 % per år men det är lite lågt räknat. För avkastningen har legat betydligt högre tidigare år.

2017 låg snittavkastningen hos Savelend på 11.4%
2016 låg snittavkastningen hos Savelend på 13.42%

Hur hög är serviceavgiften hos Savelend? Serviceavgiften ligger på 10% av erhållen ränta. Så om du skulle ha en ränta på 15% så ligger serviceavgiften på 1,5% på just den krediten. Skulle det bli en kreditförlust så tas givetvis ingen avgift.

Hur gammal måste jag vara för att börja investera i Savelend? Du behöver vara minst 18 år för att börja investera, är du under 18 får du be någon närstående eller föräldrar om du kan använda deras konto.

Vad krävs för att jag ska kunna starta ett konto? Det enda du behöver är tillgång till bankid och en mailadress för att skapa ett konto hos Savelend.

Så här fungerar Smartinvest

Smartinvest är en automat placering hos Savelend som hjälper dig att få en bra riskspridning när du ska investera. Ditt investerade belopp delas ut till en mängd olika krediter du får en riskspridning på mellan 25 - 200 olika krediter beroende på hur stort kapital du investerar i Savelend löptiden på smartinvest är mellan 60 dagar till 3 år så det är korta krediter.

För att få en så bra ränta på ränta effekt så återinvesteras din avkastning i nya krediter, så på så sätt får du en högre ränta och en bättre ränta på ränta effekt. När du investerar i smartinvest kan du välja mellan företagskrediter eller konsumentkrediter och du kan börja invester mellan 1 000 - 3 000 000 kronor.

Andrahandsmarknad på gång

Savelend har i dagsläget inte en andrahandsmarknad men det är på gång säger VD Ludwig Pettersson. Någon gång under 2021 ska den vara uppe och vara i full gång. Den främsta anledningen till varför Savelend vill införa en andrahandsmarknad är för att öka transparensen och flexibiliteten för investerarna när man vill komma ur marknaden och komma in. Detta skulle göra det lättare för personer som vill investera men inte är så sugna att låsa sina pengar under en längre tid. Men eftersom Savelend har så pass korta bindningstider har dom väntat lite med andrahandsmarknaden för att det är inte i lika stort behovs som privatlån som kan ha 15 års återbetalningstid och Savelend investeringar är mellan 30 dagar till några få år så det är en betydande skillnad. Men vi tycker ändå att en bra Peer-to-peer plattform ska ha tillgång till en andrahandsmarknad. Det tycker vi är väldigt viktigt för alla investerare som vill investera i lån hos Savelend.

Savelend Ränta 7 - 9%.
Spara från 2.000 kr.
Skapa sparkonto

Återinvestera avkastningen

När du har börjat investera hos Savelend så är det väldigt viktigt att man återinvesterar sin avkastning som man får varje månad. För det är på så sätt ränta på ränta effekten hjälper dig. Du kan själv välja om du vill ta ut avkastningen till ditt bankkonto eller om du vill återinvestera din avkastning. Då kommer få avkastning varje månad från Savelend så du får göra ett val varje gång. Vi rekommenderar att du återinvestera, i alla fall varannan månad för att få ränta på ränta effekt. Men ibland kan man absolut göra ett uttag av sin avkastning till sitt bankkonto för att få lite extra pengar. Men vi rekommenderar inte att man gör så ofta får då får du sämre ränta på ränta effekt och det är så dina pengar växer utan att du direkt behöver göra något arbete. Men om det verkligen krisar, då man man göra ett uttag.

Starta upp din egen bank med Savelend

Savelend

Savelend var först i Sverige med Peer-to-peer lending, och idag är dom bland dom större. Hos en Peer-to-peer bank är det privatpersoner som lånar ut till andra privatpersoner. Detta gör att dom traditionella bankerna förlorar en viktig inkomst i form av utlåning till privatpersoner. Nu är det möjligt för privatpersoner att ta del av denna marknad och vinster som tillkommer. Du kan nu driva din egen bank med utlåning, och det finnst inget tak i hur mycket du kan låna ut så det är helt upp dit dig hur mycket du vill låna ut. Hos Savelend kan du välja mellan att låna ut pengar till konsumentkrediter eller företagskrediter och andra Peer-to-peer banker lånar du ut till privatpersoner. Men utlåning till krediter är det bara Savelend som gör och eftersom krediter brukar ligga på hög ränta så får du en bättre avkastning som investerare när du väljer att investera i krediter hos Savelend. Därför tycker vi att Savelend är en verkligt bra komplement till en bred portfölj av tillgångar. När lendify endast erbjuder ränta på 5% är det verkligen attraktivt att investera i krediter också för en riktigt hög ränta. SavelendSenaste årsrapporten Savelend släppte angav dom att investerarna fick en avkastning på 11.4% efter kreditförluster och serviceavgifter. Att få 11.4% är riktigt bra, det är några procentenheter mer än vad du får generellt från aktier. Men det är inte så konstigt när vissa konsumentkrediter drar in över 20% i ränta då blir det ganska mycket pengar till dig som investerare. Dessa konsumentkrediter är ungefär som ett smslån så det blir väldigt höga räntor. Även fast kreditförlusterna är högre vid en kredit så kompenserar ränta det högre risken du tar som investerar. Det finns manuella lån som man kan investera i lendify som ger dig en årlig ränta på 1% vilket är ingenting, även fast du får en super låg risk så är det ju helt meningslöst att investera i ett lån som har så låg ränta, man kommer ju aldrig dra in några pengar men en sån ränta.

Börja buffertspara hos Savelend

Det är alltid bra att ha tillgång till en buffert. Man vet aldrig vad dom kan hända och ibland dyker det upp något som gör att du behöver lägga ut en större summa pengar. Då är det skönt att ha en buffert till hands för att täcka upp dessa kostnader. Du kan enkelt komma igång med ditt buffertsparande hos Savelend. Om du månadssparar 500 kronor varje månad med deras snittränta på 11.5 % efter 8 år har du redan fått upp till över 150 000 kronor. Det räcker gott och väl till en buffert. Om man sparar lite mer varje månad kanske 1 000 - 3 000 kronor per månad så får man upp till mellan 300 000 - 700 000 kronor på 8 år vilket väl räcker till en kontantinsats. Annars är det ju alltid värt att spara till pensionen oavsett hur gammal man är idag. Ju tidigare man börja spara till pensionen desto bättre ränta på ränta effekt får du så det är lika bra att man börja spara när man är ung för då behöver man lägga undan betydlig lägre belopp om om man sista minuten sparar är man är över 60 år. Därför är det lika bra att du börjar spara när du är mellan 20 - 30 år. Du kommer få ett mycket större sparkapital och du behöver inte lägga undan lika mycket varje månad, det är en win win situation.

Savelend Ränta 7 - 9%.
Spara från 2.000 kr.
Skapa sparkonto

Fördelar med Savelend

Du får betydligt mycket högre ränta än vad andra Peer-to-peer plattformar erbjuder, detta är pågrund av att dom erbjuder investerare att investera i privatlån. Men hos Savelend får du möjlighet att investera i konsumentkrediter och företagskrediter som ger dig en betydlig mycket högre ränta. Savelend garanterar dig minst 7-9% per år efter kreditförluster och serieavgifter men det är troligt att du får högre ränta än så eftersom sedan 2015 har snitträntan för investerare i Savelend legat på 11.5% efter kreditförluster och serviceavgifter vilket är nästan dubbelt så hög ränta om lendify eller brocc erbjuder dig som investerare.

Det tillkommer ett stabilt kassaflöde som du får in i slutet av varje månad, när du investerar i Savelend. Det är både amorteringar och räntor som du får in till ditt konto varje månad. Sen är det upp till dig som du vill återinvestera din avkastning eller om du vill ta ut pengarna till ditt vanliga bankkonto. Vi rekommenderar att du återinvesterar din avkastning för att få en bättre ränta på ränta effekt.

Savelend

Säkrare tillgångsslag än vad fonder och aktier är. Skulle det bli kris i Sverige påverkas inte låg så mycket som andra tillgångsslag. År 2008 när det var djup finanskris i hela världen gick börsen ner med hela -55% från toppen. Hade du 1 000 000 kronor i aktier blev det bara 450 000 kronor när det såg som värst ut 2008. Hade du investerat i konsumentkrediter och företagskrediter hade din kreditförlust ökat med 2% vilket påverkar avkastningen, men du får fortfarande en positiv avkastning på runt 8% även fast kreditförlusterna skulle öka. Svenska låntagare prioriterar att betala av sina lån och krediter. Faktum är att Svenska låntagare är dom säkraste i Europa. När lågkonjunkturen slår till igen kommer du stå säkrare med lån och krediter i din portfölj, även fast avkastningen sjunker när det är kris så kommer du fortfarande få en positiv avkastning. Därför är det bra att diversifiera sig och ha olika tillgångar i sin portfölj för att få en stabilare avkastning över tid.

Enkelt och synligt. Det är lätt att komma igång med sitt investerade hos Savelend. Det kommer märkas att dom har satsats mycket design och synlighet på hemsidan, det är lätt att se hur mycket pengar du har, investeringar, inkommande betalningar, din utveckling, ränta och din avkastning.

Vi ger Savelend betyget 5 av 5

Savelend är en riktigt bra Peer-to-peer plattform som erbjuder dig att investera i konsumentkrediter och företagskrediter till en mycket hög ränta. Räntan är betydligt högre än vad som erbjuds från andra plattformar. Men snygg och lätt andelig design blir det enkelt att komma igång med sitt investerade i Savelend. Man få avkastning redan första månaden så det tar inte lång tid innan du får lite ränta på dina pengar som du väljer att investera. Är det så att du har idag aktier eller fastigheter som tillgångar då är det bra med lite diversifiering med det någon säkrare tillgångsslaget lån och krediter.

Den enda nackdelen med Savelend är att dom inte har fått igång deras andrahandsmarknad än men den ska vara på gång enligt dom själva, men vi får se och vänta. Dock är ju inte Savelend så beroende av en andrahandsmarknad eftersom krediterna har bara 2 månader - 36 månaders löptid så man får tillbaka pengarna rätt snabbt.

Savelend var först i Sverige med p2p lending och har sedan dess haft överlägset högst ränta, i snitt 11,5% per år efter kreditförluster och serviceavgifter. Det är därför då får högsta betyg utav oss. Dom är dock lite okända även fast du har lyckats bra, men det är för att dom har legat efter i marknadsföringen, där har ju lendify gjort det väldigt bra. Men vi rekommenderar verkligen Savelend till dig som vill investera!

Savelend Ränta 7 - 9%.
Spara från 2.000 kr.
Skapa sparkonto