Vilka risker finns det med aktier som sparform?

Hur ser riskerna egentligen ut när det kommer till att handla med aktier på börsen, istället för att välja vanliga och traditionella aktiefonder? Sparkontot.nu har träffat Marcus Eriksson som under en lång tid varit en framgångsrik aktiemäklare som privatperson och som förr i tiden var framträdande och en erkänt populär Twitter-profil i sammanhanget. Marcus har sedan intervjun gjordes i början av Juli 2021 (2021-07-03) slutat med Twitter och har inte längre ett aktivt konto. Men under vår lunch med Markus fick vi höra om en hel del tips när det kommer till att ta, och inte ta - risker när det kommer till att handla med aktier som sparform.

Hur stor är risken att handla med aktier?

“Precis som med allt annat är risken stor när du sätter dina pengar på att någonting ska gå åt ett visst håll. Om du är ny till aktier så kommer du med stor sannolikhet att göra en hel del förlustaffärer i ett tidigt skede, men förhoppningsvis kommer dessa aktieaffärer fungera som lärdomar, om än ganska dyra sådana. Risken är stor, precis som med allt annat. Det gäller att veta vad man gör, göra sin research noga eller bli duktig på någonting som kan förutspå vart en aktiekurs är påväg, exempelvis Tekniks Analys (förkortat TA i aktiesammanhang)” säger Marcus Eriksson.

Om man vill börja aktier, vad ska man tänka på då?

“Se till att dina första aktieaffärer inte är tips från vänner eller bekanta. Det är dock oftast i den trenden dom allra första affärerna gör. En polare viskar om någon explosionsartad aktie över en lunch, en kollega tipsar om den nya Fingerprint-aktien. Man köper ju det, såklart. Alla vill bli rika, och det vill dom bli så snabbt det bara går. Du ska givetvis ta del av bra aktietips inför 2021 men försök alltid göra en egen bedömning.” säger Marcus och fortsätter

“Det hela handlar om att lägga ner timmarna som krävs framför skärmarna. Studera kurser som det talas och skrivs om, samtidigt som du håller ögonen på mindre populära aktiekurser. Vad får kursen att gå upp? Vad får kursen att gå ned? Går det att hitta trender på dagsbasis? Vid vilket klockslag är det flest som vill köpa aktien, och när vill flest sälja? Utifrån denna kunskap kan du ganska snabbt bilda dig en uppfattning om hur dina favoritaktier tar sig igenom en börsdag” säger Marcus.

Om man ska börja med aktier - vart ska man då vända sig?

Risk aktier

“Jag skulle börja med att öppna ett Investeringssparkonto hos Avanza, det är så dom flesta börjar. Avanza är en säker bank som har en investeringsgaranti på upp till 1.000.000 kronor i form av den statliga insättningsgarantin. Dessutom har dom flera guider för dig som nybörjare, men också alla dom verktyg som du som erfaren aktiemäklare behöver för att klara av vardagen. Exempelvis Infront. Om du däremot inte känner dig redo att ta steget till att investera i aktier så är det en god idé att hitta ett sparkonto med hög sparränta att spara pengarna på istället för aktier, spara i bitcoin eller fonder. Där har du alltid någon som sköter investeringarna åt dig, medans du kan sitta lugnt tillbakalutad och fokusera på vardagen istället. Risken är betydligt mindre, och utdelningen ofta likaså - men du kan åtminstone känna dig förhållandevis säker om du föredrar det” säger Marcus.

Om man vill spara i sparkonton, vad ska man välja då?

“Jag själv har länge sparat hos både Lendify och Savr. Det känns som två ganska etablerade sparformer numera, och jag har lyckats åstadkomma en fin avkastning på runt 7% per år i båda plattformarna. Ingenting att leva på, men helt klart ett fullständigt acceptabelt sparande” avslutar Marcus.

Vi tackar Marcus för att vi fick låna din tid i en hektisk vardag för att ställa lite frågor om både aktiesparande, risker och sparkonton i allmänhet.