Omdöme av Lendify 2021

Lendify är en Peer to peer plattform där privatpersoner erbjuds att låna ut till andra privatpersoner. Det innebär att du som privatperson kan både låna och investera hos Lendify och även investera pengar hos Lendify. Vanligt sätt har det sett ut så att det är bankerna som tar hand om utlåningen och därmed får dom hela avkastningen som utlåning medför. Nu har det blivit ändring på det efter att Lendify har kommit till Sverige. Det till även ett antal andra Peer to peer plattformar men Lendify var först i Sverige och är i dagsläget klart störst med över 2 miljard i utbetald kapital. Lendify står att tillväxten ska öka kommande år. Dom tog nyligen i en miljard kronor från en Svensk institution. I Dagsläget är det över 10 000 stycken privatpersoner och företags som har investerar i privatlån via Lendify och det ligger på en årlig tillväxt på omkring 35% ifjol fick dom som investerade i Lendify en årliga avkastning på kring 5% efter serviceavgift och kreditförluster. I den här artikeln kommer vi ge Lendify betyg och omdöme vi kommer även att ge vår syn på saken om vad det finns för nackdelar och fördelar med Lendify.

Lendify Ränta 3.59 - 4.78%.
Skapa sparkonto

Denna recension av Lendify är helt och hållet baserat på våra egna åsikter och erfarenheter. Vi på Sparkontot.nu har använt Lendify i 3 år och gjort en god avkastning. Därför rekommenderar vi Lendify till dig som investerare.

Lendify startade 2014 och har sedan dess växt kraftigt och idag är dom Sverige största marknadsplats för lån. Dom är alltså större än våra vanliga traditionella banken när det gäller privatlån. Trots sin storlek är dom endast 36 anställda på Lendify men med hjälp av digitala redskap och utvecklade IT-system har man inte behövt anställa så många. Jämför man med andra banker så som Resurs bank som har över 700 anställda men ändå har dom mindre utlåning än vad lendify har. Detta betyder att lendify med sina 36 anställda kan skära ner på kostnader betydligt jämfört med sina konkurrenter som Resurs bank. Lendify är en helt digital bank det finns inga kontor. Så ska du börja investera hos lendify krävs att du har e-legitimering.

Lendifys erbjudande - investerare

 • Ränta mellan 2% - 12.5%
 • Lendify Autoinvest täcker upp dina kreditförluster
 • Månatligt kassaflöde från dina lån
 • Låneskydd från Lindorff
 • Återinvestera avkastningen
 • God möjlighet att bygga upp din egna portfölj

Krav för att investera hos Lendify

 • Krav för att investera hos Lendify
 • Minst 18 år gammal
 • Tillgång till BankID eller E-signering

Investera från 100 kronor hos Lendify

När du ska börja spara hos Lendify så finns det ingen lägsta insättning. Det finns heller inget tak på hur mycket du kan investera heller. Valet är ditt hur mycket du ska investera. Men om du ska börja investera i ett autoinvestLendify omdöme konto så rekommenderar vi att du minst lägger in 5 000 kronor för då får du 20 olika lån. Så du kommer få en jämn riskspridning på 250 kronor per lån. Ökar du sedan ditt autoinvest konto kommer då får fler lån. När du väljer att investera i ett autoinvest konto hos Lendify kan du välja att återinvestera avkastningen från dina lån. Då sköter Lendify det automatiskt detta gör att du får en väldigt bra ränta på ränta effekt om du investerar hos Lendify under en längre tid.

Lendify Ränta 3.59 - 4.78%.
Skapa sparkonto

Autoinvest eller investera manuellt

När du ska investera hos Lendify får du välja mellan att investera själv eller att välja Lendify egna autoinvest. När du väljer att investera själv så letar du själv upp lån som du vill investera i det hittar du enkelt under manuellt investerande. Där finns lån som behöver pengar från investerar du ser enkelt vilken ränta som erbjuds från dom olika lånen. Du kan också se vilken, inkomst, lånets syfte, bostad och så vidare angående personen som vill söka lån hos Lendify. Du får då bedöma själv till vem du vill låna ut och hur mycket du vill låna ut kreditförlust får du själv ta hand om. Räntan på manuella investeringar ligger på mellan 2% till 12.5% för dig som investerar. Då får själv bygga upp din egna portfölj och välja hur hög avkastning du vill ha men har koll på din risknivå.

Väljer du att investera dina pengar hos Lendify egna autoinvest så får du en portfölj som är redan klar där är det 250 kronor per lån som gäller så beroende på hur mycket du investerar så får du fler lån och då sprider du risken. Skulle du investera 20 000 kronor i autoinvest så får du totalt 80 olika lån och då får lån som är hög risk och även låg risk. Detsamma gäller avkastningen både höga och låga räntor. Du omfattas även av Lendifys kreditförlust fond som ger dig tillskott ifall någon låntagare skulle hamna efter med betalningen eller sluta betala helt då får du pengar utav Lendify kreditförlust fond. Du omfattas endast av denna fond om du väljer att investera i autoinvest.

Välja mellan autoinvest lång eller autoinvest kort. Lång så får du lån upp till 15 års återbetalningstid och har en förväntad avkastning på ungefär 5% efter kreditförluster och serviceavgifter. Autoinvest kort gäller för lån som har en återbetalningstid på under 5 år här är den förväntade avkastningen 3.7% efter kreditförluster och serviceavgifter. Så om du är ute efter högsta möjliga ränta är det bäst att du väljer autoinvest lång för då får du en högre ränta över flera år. Vi rekommenderar att du väljer att investera i autoinvest när du ska investera hos Lendify då får då bättre riskspridning än om du hade själv valt att köra manuell investering. Sedan omfattas du även av kreditförlust fonden hos Lendify som är till bra hjälp om någon utav dina låntagare inte sköter sina betalningar så för du pengar från Lendify istället.

Skapa sparkonto hos Lendify

Att skapa ett sparkonto hos Lendify är enkelt. Du gör det på 2 minuter!

Bli din egen bank med Lendify

Det har alltid varit så att det är bankerna så håller i utlåningen av lån. Men nu på senare tid så har det förändrats då många nya aktörer tar marknadsandelar från dom gamla bankerna speciellt när det gäller utlåning. Du är det möjligt att en privatperson lånar ut till en annan privatperson så kallat peer to peer lending. Så du kan faktiskt privatpersoner driva egen bank hos Lendify med egen utlåning. Förr var det bankerna som tog hem vinsterna från utlåningen men nu är det även möjligt för vanliga privatpersoner få tillgång till vinster från vanliga lån. Det har gått väldigt snabbt för Lendify från start 2014 till idag är har dom vuxit snabbt och är idag Sveriges största marknadsplats för lån och har 2 miljarder i utbetalda lån.

Lindorff backar upp Lendify

För en tid tillbaka har lindorff och Lendify kommit överens om ett samarbete för att skapa ytterligare trygghet för Lendifys investerare. Skulle något hända Lendify skulle lindorff ta över hanteringen av lånen. För dom som inte vet vilka lindorff är ett Norskt inkassobolag som tar han dom hantering av lån dom har funnits sedan 1898. Dom är en extra säkerhet om något skulle hända Lendify då finns lindorff där och backar upp dig. Det man inte vill ska hända är ju att Lendify skulle hamna i obestånd då skulle det bli väldigt svårt för dig att fortsätta ta betalt av från dina lån. Dock är Lendify endast en plattform det är du själv som äger lånen och inte Lendify det är en stor fördel om något skulle hända. Det blir bara lite svårt för dig att driva in dina betalningar utan Lendify men då finns lindorff där och hjälper dig.

Vanliga frågor om Lendify

Vilka avgifter tillkommer hos Lendify? Det är helt gratis att skapa konto hos Lendify det kostar heller inget att göra insättningar eller uttag. Det enda du betalar hos Lendify är serviceavgift som tillkommer är du investera. Den är till för att Lendify som plattform ska fungera och även täcka upp för kreditförlust fonden.

Kan jag återinvestera avkastningen automatiskt? Ja det kan du klicka i när du väljer att investera i Lendify autoinvest men väljer du att investera manuellt får du återinvestera själv.

Kan man ett företag börja investera hos Lendify? Ja det går faktiskt väldigt bra, det är många företag som har börjat göra det den senaste tiden. Men det är endast möjligt att göra så med aktiebolag. Du lägger enkelt till en annan juridisk person i huvudmenyn när ditt företag ska börja spara.

Är just nu bosatt utomlands kan jag investera ändå? Japp det är fullt möjligt att investera hos Lendify även fast ju inte är bosatt i Sverige. Det blir dock lite skillnad eftersom du inte kommer betala Svensk skatt så det är bra om du kolla på villkoren för ränteintäkter i det landet du är bosatt i.

Lendify Ränta 3.59 - 4.78%.
Skapa sparkonto

Lendifys andrahandsmarknad

2017 lanserade Lendify andrahandsmarknaden. Den är en mötesplats för där man kan köpa och sälja sina konton. Detta göra att Lendify har fått bättre flexibilitet för både personer som vill sälja av sitt innehav och köpare som vill köpa in sig. Är det så att du väljer att investera i ett lån med exempel 12 år återbetalningstid och du tröttnar efter 3 år så kan du sälja av resten av vad som du har på Lendifys andrahandsmarknad. Så det blir väldigt enkelt att komma ur om man vill placera sina pengar på något annat. Om du lägger upp ditt konton som försäljning på Lendifys andrahandsmarknad kan du när som helst avbryta försäljningen av ditt konto hos Lendify.

Det går snabbt och smidigt att sälja och köpa konto på andrahandsmarknaden och tillkommer heller ingen avgift för att sälja eller köpa något konto. Om du vill sälja ditt konto är det bara att klicka in på andrahandsmarknaden och sen ange ditt pris i procent som du vill ha för ditt konto. Anger du till exempel 100% så får du exakt lika mycket som själva konton är värt i pengar. Du kan givetvis sätta ett högre och lägre pris om du vill det. Men du är inte garanterad att ditt konto säljs sätter du ett för högt pris är det ingen som vill köpa det.

Just nu är det ungefär 1500 konton till salu på Lendifys andrahandsmarknad och det har sålts nästan 3000 konton dem senaste 30 dagarna. Så det finns en hel del köpare. Det är faktiskt inget konton som är till salut som kostar under 100% av värdet. Snittpriset nu 103% av kontots värde. Vilket betyder att köparna är villiga att betala 10 300 kronor för ett konton som egentligen är värt 10 000 kronor. Skapa konto själv för att se, det finns just nu ett konton som är värt 592 257 kronor och säljs till 610 025 kronor ett riktigt stort konto. Har du råd att lägga in 610 000 kronor så är det värt det konton ger årlig avkastning på 40 000 kronor. Rätt stabil sidoinkomst.

Så fungerar Lendify kreditförlust-fond

Även fast Lendify gör en noga bedömningar och höga krav för dom som ansöker om lån men ibland blir det ändå så att det blir en kreditförlust. Idag har Lendify en kreditförlust på ungefär 1% till 1.5% vilket är något lägre än andra nischbanker i Sverige. Men sen något år tillbaka har Lendify skapat en kreditförlust fond där man får ersättningen om det skulle bli någon kreditförlust. Men du kan endast få tillgång till Lendifys kreditförlust fond om du investerar i autoinvest kort eller lång. Men du får endast skydd mot ditt investerade kapital. Som exempel om du har investerat 10 000 kronor och du fick en kreditförlust på 200 kronor och förlust på kundens ränta på 50 kronor. Du kommer endast att få pengar för förlorat kapital alltså inte för räntor. Du för extra skydd utav kreditförlust fonden hos Lendify risken blir lägre och det blir lättare för ditt kapital att växa och ge en god avkastning.

Löpande betalningar varje månad

Alla lån som ges av Lendify är annuitetslån vilket innebär att månadskostnaden är samma varje månad. Ett annuitetslån ger även högre räntekostnad än ett lån med rak montering. Högre räntekostnad är bra för dig för det innebär att du får högre avkastning. Men det är också bra att det är samma varje månad för det skapar ett väldigt stabilt kassaflöde för dig som investerar hos Lendify. Investera med LendifyOavsett om marknaden går upp eller ner därför är Lendify ett bra komplement till börsen. Det blir även väldigt bra ränta på ränta effekt när du väljer att återinvestera avkastningen. Får du 100 kronor i avkastning första månaden kan du lägga in dom 100 kronor i nya lån och få avkastning på dom pengarna redan nästa månad. Detta gör att ett investerade hos Lendify blir effektivt och enkelt. Inga svängningar i marknaden och väldigt enkelt att klicka i återinvestera avkastning då sköter Lendify det och du behöver inte göra något. Gillar du att köpa utdelningsaktier så bör du se Lendify som ett komplement är börsen blir orolig. Lika så när du letar efter utdelningsaktier vill du helst ha utdelningar kvartalsvis eller till och med månadsvis om du hittar någon sån. Men det finns sällan några bolag som delar ut kvartalsvis eller månadsvis därför få man vänja sig att du bara delar ut en gång per år. Men hos Lendify är det alltid utdelning varje månad oavsett lån. Du kommer få ränta utbetalt varje månad och även amortering utbetalt varje månad från Lendify.

Bygg och välj din egen portfölj av lån

När du investerar manuellt hos Lendify så får du välja helt själv vilka lån du vill investera i. Du kan välja lån som har över 10% i ränta eller så kan du bygga upp en portfölj med säkra lån som ger en lägre avkastning. Du får också välja hur lång återbetalningstid du vill ha på de lån som du vill investera i. Ju längre återbetalningstid desto högre ränta får du och om du väljer en kortare återbetalningstid så får du lägre ränta. Du som manuell investerare hos Lendify kan även se låntagarens inkomst och vad dom ska använda pengarna och räntan du får. Så du själv får göra bedömning om du vill investera eller inte. Men vi tycker att det är smart att sprida risken när man ska investera i Lendify så man inte hamnar med massa lån som har hög risk. För när du investerar i Lendify manuella omfattas du inte av kreditförlust fonden så därför är det extra viktigt att du håller koll på risken när du ska investera hos Lendify.

Lånekrav hos Lendify

 • Minst 18 år gammal
 • Inga betalningsanmärkningar
 • Folkbokförd i Sverige
 • Inkomst på minst 15 000 kronor per månad
 • Ingen skuld hos kronofogden

Så ser låntagaren ut

 • 42 år gammal
 • Inkomst på 31 000 kronor per månad
 • 60% av alla som lånar äger sitt eget boende
 • Den vanligaste anledningen man lånar är för att samla lån
 • Fast anställd
Det kan ganska stor skillnad på inkomst när man jämför minimikraven och den genomsnittliga låntagaren hos Lendify. Jämför man detta mot andra nischbanker så har Lendify högre krav än vad många andra banker har många banker beviljar lån till kunder som har exempel en månadsinkomst på 10 000 kronor. Men det gör inte Lendify. Dom gör även en kostnadskalkyl som räknar ut kundens månadskostnader och kollar även om kunden är duktig på att spara pengar eller inte. Allt detta kollas när en kund ansöker om ett lån hos Lendify. Om kunden har dålig koll på sin ekonomi och spenderar mycket får den personen högre ränta och tvärtom om kunden har god koll på sin ekonomi och är sparsam. Allt detta påverkar hos stor chans det är att blir en kreditförlust vilket inte är önskvärt. Lendify var först men att kolla om kunden är sparsam eller inte och köra en kostnadskontroll på varje ansökan. Nu är det några banker som följer efter Lendify för dom vill ju också minska sina kreditförluster. Du kommer också ha möjlighet att investera i bolån och renoveringslån dessa två är säkrare än ett vanligt privatlån speciellt ett billån som har en säkerhet. Har du med ett eller två säkrare lån in din portfölj ger det en säkrare avkastning om du investerar manuellt hos Lendify.


Lendify höjer räntan för investerarna

2021-02-12 höjde Lendify ränta för investerarna med 0.48 procentenheter på befintliga lån. Detta gör att du som investerare får mer men den som lånar får betala högre räntekostnad. Den nya höjningen för nya lån kommer att gälla från om med första februari. Detta är på grund av att alla lån hos Lendify är rörliga vilket betyder att om riksbanken höjer sin reporänta då får Lendify också höja sin ränta på sina lån. Det kan även hända att riksbanken sänker sin ränta på får Lendify också sänka sin ränta. Men det troligaste är att riksbanken kommer att fortsätta att höja reporäntan ett tag framöver.

Dom olika riskklasserna

När du investerar i Lendify så finns det 6 stycken olika kreditklasser. A till F där A kunder har bäst kreditvärdighet och kunder med F har sämst kreditvärdighet. Såhär ser ges den nominella ränta ut till A-F:

Det är väldigt stor skillnad mellan A och F i förväntad avkastning men du får en väldigt mycket högre risk om du väljer att bara investera i F lån. A lån har endast 0.06% i förväntad kreditförlust medans F har hela 3.98% chans så det är en väldigt stor skillnad mellan dessa två klasser. Det tillkommer även högre serviceavgift för lånen med högre risk för att det är mer arbete för Lendify kring, Lendify reward programmet och att utbilda dessa kunder för att minimera kreditförlusterna ännu mer. För i genomsnitt har Lendify en kreditförlust på ca 1% till 1.5% idag och dom har som mål att minska det så gott det går. Det är därför dom har lanserat programmet Lendify reward där dom utbildar sina kunder angående privatekonomi och konsumtion. Du kan även få sänkt ränta om du betalar in din månadsbetalning i förväg. Men hjälp av Lendify reward har dom sänkt kreditförlusterna men dom tror själva att det finns mer arbete kvar att utbilda deras kunder.

Lendify ränta

Lendifys mål

Anledningen för att Lendify startades var för att dom vill förbättra förutsättningarna för privatpersoner att investera sina pengar i lån och få en attraktiv avkastning på pengarna som dom har investerat. Och ge konsumenten schysstare villkor. Lendify vill kapa mellanhänder som tar onödiga kostnader och förändra hur man ser på utlåning. Lendify vill inte längre att det är bankerna som lånar ut till privatpersoner. Dom vill att alla ska ha möjlighet att låna ut om man vill. Med moderna teknik och effektivisering är detta möjligt att driva en peer to peer bank. Och det har gått väldigt snabbt för Lendify sen start 2014 till nu har dom arbetat hårt för att förändra utlånings branschen, idag är Lendify Sverige största marknadsplats för lån.Buffertspara hos Lendify

Du kan enkelt komma igång med ett buffertsparande hos Lendify. Om du ska börja buffertspara hos Lendify är det bästa att du börjar spara på ett autoinvest konto där är det mycket enklare att månadsspara och där kan du även klicka in återinvestera avkastningen. Det är betydligt bökigare månadsspara manuell får du behöver du aktivt leta upp lån för att investera i varje månad Lendify pengarvilket kan vara lite bökigt med det går absolut. Efter du har sparat upp några år till din buffert hos Lendify och du har fått upp en större summa pengar kan du flytta den till ett sparkonto för att det är enklare att göra ett uttag från ett sparkonton än vad det är från Lendify. För om du ska göra ett uttag hos Lendify behöver du sälja av ditt konto vilket kan ta lite tid och är lite bökigt. Men det är bättre att börja spara i början hos Lendify när du ska bygga upp en buffert för du får en högre ränta hos Lendify och du kommer även få en stabilare avkastning för att du får utbetalningar varje månad. Jämfört med ett vanligt sparkonto där man får årsvis. Om du skulle spara 1000 kronor varje månad i 5 år med en årlig avkastning på 6% så skulle du få 71 000 kronor vilket är en riktigt stabil buffert. Då kan du sedan lägga in den i ett sparkonto med ränta och så slutar du betala varje månad men dina pengar växer ändå från räntan.

Fördelar med Lendify

Bygg din egen bankverksamhet via Lendify. Du kan nu själv låna ut till andra och ta bra betalt du kan med hjälp av Lendify öka på dina tillgångar.

Avkastning varje månad. Till skillnad från många aktier som ger utdelning varje år eller kvartal så ger Lendify utdelning varje månad och för dom som har insatta veta att desto oftare du får utdelningar desto bättre ränta på ränta effekt får du. Så 12 stycket utdelningar hos Lendify och du kan återinvestera dessa utdelningar automatiskt via Lendify autoinvest.

Sprider risken. Har du idag fastigheter och aktier som tillgångar är det smart att sprida risken med lite lån i din portfölj. Det behöver inte vara mycket man att diversifiera sig med fler tillgångsslag är alltid bra. Till skillnad från börsen som är väldigt volatil. Är lån mycket lägre volatilitet. Aktier och lån brukar komplettera varandra bra.

Säkert tillgångsslag. Banker brukar ha kreditförlust på mellan 1% till 1.5% men när finanskrisen slog till och drabbade Sverige så ökade kreditförlusterna till 2% vilket inte är så stor skillnad. Eftersom finanskrisen var bland dom värsta kriserna sedan den stora depressionen. Så även fast det var en så djup kris så prioriterade Svenskarna att betala sina skulder. Många undersökningar har gjorts på detta och man ser att privatpersoner från speciellt norra europa vill göra rätt för sig då dom betalar även fast dom egentligen inte kan. Detta till skillnad till Spanien, Italien, Grekland och Portugal där det är en helt annan kultur och man sköter sina betalningar. Detta ses som en säkerhet för investerare hos Lendify som vill att det ska gå bra för alla som har lån så dom kan göra rätt för sig. Så att vi kan fortsätta hålla nere kreditförlusterna.

Användarvänlig plattform det är enkelt att förstå Lendify. Dom har designat plattformen så att det är utformad på enklast sätt för privatpersoner att förstå. Med Lendify reward som utbildar låntagarna och lär dom ut hur man ska sköta sin privatekonomi på ett bra sätt. Med detta vill man få ner kreditförlusterna.

Lendifys andrahandsmarknad gör det lätt för dig som vill komma ut. Du kan enkelt sälja dina lån till någon annan investerare som vill komma in. Det är helt gratis och det tillkommer heller inga avgifter.

Låga kreditförluster med Lendify kreditförlust fond. Investerar du i Lendify autoinvest omfattas du även utav en kreditförlust fond som betalar dig om du skulle få någon kreditförlust. På detta sätt sänker du din risk och får ett säkrare sparande hos Lendify autoinvest.

Vi ger Lendify betyget 4.5 av 5

Enligt vårt omdöme och recension om Lendify får dom ett så högt betyg för att dom är den största och säkraste peer to peer verksamheten i Sverige. Men bra funktioner så som deras andrahandsmarknad och kreditförlust fond får dom ett plus i kanten för. Du får även möjlighet att öppna autoinvest konto lång eller kort som du sedan kan spara i månadsvis, där kan du även återinvestera avkastningen bra.

Det var först när Lendify kom till Sverige det blev möjligt för privatpersoner att bedriva egen utlåning. Du kan bli en egen bank hos Lendify med egna kunder. Nu kan privatpersoner låna till privatpersoner. Vinsten kommer tillbaka till privatpersonerna.

Du kan du börja investera och få en rullande inkomst som någon gång blir tillräckligt stor för att täcka dina utgifter. Det kräver inte speciellt mycket arbete för att komma igång hos Lendify skapa konto, sätta in pengar och sen sparta ett autoinvest konto. Redan samma månad kommer som du börjar investerar kommer du få avkastning.

Vi bedömer att risken hos Lendify är relativt låg jämfört med aktier, fonder och fastighet som är betydligt mer volatila. Lån är relativt stabila även om det är lågkonjunktur eller högkonjunktur. Men det bli högre kreditförluster vid en lågkonjunktur så utlåning är konjunkturberoende men inte alls i samma utsträckning som aktier och fastigheter.

Lendify Ränta 3.59 - 4.78%.
Skapa sparkonto
Recension och omdöme av Lendify. Vi hjälper dig att förstå hur Lendify funkar så du kan börja investera i Lendify.