Investera sparpengar 2021

Under förra året, 2021, så startade rekordmånga ett sparande antingen i fonder eller aktier - och det höga tempot ser ut att fortsätta även under 2021. Att investera sparpengar blev högaktuellt i samband med att börserna dök rejält under mars månad 2021, då världens ekonomier, företag och medborgare påverkades rejält av corona som slog till över världen, inte minst i Europa under den tiden. I den här artikeln går vi igenom hur du kan investera dina sparpengar enklast under 2021 och framåt!

Investeringsåret 2021

Stockholmsbörsen gick från att vara upp 7% på året under perioden 2021-01-01 till perioden 2021-02-20, för att sedan dyka ner till -25% på helåret som värst. Återhämtningen var dock god och Stockholmsbörsen stängde upp 5% på helåret. Så här långt i år är börsen upp drygt 20%, vilket är en tydlig indikation på att återhämtningen är rejäl - och till viss del intresset likaså.

Klassiska säkra investeringar

Det finns gott om alternativ för att investera sparpengar, där sparformer såsom sparkonton, indexfonder, vanliga fonder, räntekonton och aktier är dom allra vanligaste. Dom första tre anses ofta vara klassiska säkra investeringar - alltså sparkonton, indexfonder och traditionella fonder. Våra vänner på Västkustinvesteraren har skrivit om hur du kan investera här, om du vill ha fler exempel innan du investerar dina sparpengar i någon typ av sparandeform.

Investeringsformer med högre risk

Under det senaste året har investeringsformer med högre risk blivit allt mer vanligt hos småsparare och privata investerare. Vi har sett att trenden med kryptovalutor har ökat lavinartat, och även mindre så kallade förhoppningsbolag likaså. Traditionellt sett brukar man säga att investeringar i enskilda aktier medför en högre risk än att investera i fonder, som samlar flera aktier, ofta i olika branscher och marknader, för att minska risken och öka diversifieringen och exponeringen. Högre risk innebär dock inte uteslutande det - utan det medför ofta också en större uppsida, om allt går som önskat. Volatiliteten, alltså rörelserna upp och ner i aktien, är ofta större än i fonder eller indexbaserade värdepapper - men det ger också fler öppningar för att komma in till ett sundare inköpspris.