Sparkonto hos Brocc

Brocc är en peer to peer bank som erbjuder privatpersoner att både låna och investera. Du väljer själv vilken sida du vill vara på. Ibland behöver man pengar då kan det vara trevligt att ansöka om ett lån men det är helt klart bättre om det är du som ger ut pengar och får avkastning på dina pengar i form av ränta varje månad. Den genomsnittliga räntan idag hos Brocc efter kreditförluster ligger på 6% Du kan med hjälp av Brocc bli din egen bank med utlåning till privatpersoner det är du själv som väljer hur stor din egen bank ska bli och du kommer få bra avkastning varje månad vilket genererar dig ett riktigt stabilt kassaflöde. Det är enkelt att komma igång med investeringarna du skapar ett konto med hjälp av BankID om du vill kan du göra en liten insättning direkt bara för att se hur det funkar. Snittränta ligger på ungefär 6% efter kreditförluster men det går att få en ränta en bit över 10% men då tillkommer lite högre risk. Brocc tar ut en avgift på 1.8% av räntan du får utav kunden så om du får 13% i ränta från en kund då tar Brocc 1.8% så du får du 11.2% ränta. Denna avgift tas ut för det administrativa och marknadsföring för att få in privatpersoner som ha lån.

Brocc Ränta 3 - 9%.
Spara från 10.000 kr.
Skapa sparkonto

Brocc erbjuder:

  • Månatligt kassaflöde
  • Ränta mellan 3-9% efter kreditförluster och avgifter
  • Uppbackade av Lindorff
  • Höga krav för att låna
  • Säkert tillgångsslag i oroliga tider

Krav för att investera i Brocc

  • BankID eller e-signering
  • Minst 18 år gammal

Investera från 10 000 kronor hos Brocc

Brocc omdöme

När du väljer att börja investera hos Brocc kan du börja investera från 10 000 kronor uppåt det finns inget tak hos Brocc. Du väljer helt själv hur mycket du ska spara. Eftersom Brocc erbjuder en mycket högre ränta än vad många sparkonton har är det ett väldigt attraktivt. Men Brocc är till en lägre risk jämfört med aktier och fastigheter men nästan lika hög avkastning. Det är betydligt lägre volatilitet i lån än som exempel aktier därför brukar det vara bra att diversifiera sina tillgångsslag så man får en jämnare avkastning för aktier går väldigt bra vid konjunkturen går uppåt men sen när konjunkturen går ner då kollapsar aktiemarknaden då är det bra att man har ett starkt kassaflöde från Brocc som ger dig avkastning varje månad. Din avkastning kommer däremot förändras lite efter hur riksbanken styr reporäntan. År 2017 var snittavkastningen hos Brocc på 8.3% efter kreditförluster och avgifter - det är en väldigt hög ränta men nu har räntan gått ner till 6% per år men det är väl mellan 6-8% ränta kan förvänta sig att Brocc ger dig varje år. Jämför man den ränta emot aktier som i snitt ligger på 8% per år är Brocc ett väldigt bra komplement till just aktier. Många experter säger att man skall ha runt 5% av sin portfölj i guld för att man ska få en lägre volatilitet i sin portfölj samma syfte kan man använda Brocc och Lendify till för att få en lugnare portfölj som är mer tålig mot sämre tider då kan det vara trevligt med ett kassaflöde som kommer i slutet av varje månad.

Buffertspara hos Brocc

Det är alltid bra att ha tillgång till en stark buffert, man vet aldrig när det dyker upp en oförutsedd utgift. Då kan det vara bra att ha en buffert. Men varför spara sin buffert på ett vanligt konto utan ränta då är det lika gärna bra att du spar dina pengar så du får en vettig avasktning också. Hos Brocc får du mellan 3-9% i avkastning på ditt sparande och du kan enkelt månadsspara hos Brocc varje månad. Om du skulle börja spara 1000 kronor varje månad i 5 år med en ränta på 7% skulle du ha 74 000 kronor och det är om du bara sparar 1000 kronor. Men hade du valt allt spara på ett vanligt konto hade du bara haft 60 000 kronor så om du väljer att buffertspara hos Brocc skulle du få 14 000 kronor i avkastning. Därför tycker vi det är ett bra val att börja buffertspara hos Brocc eller någon annan plattform som ger dig ränta på dina pengar så att dom kan växa.
Brocc Ränta 3 - 9%.
Spara från 10.000 kr.
Skapa sparkonto

Riskerna med Brocc

När du lånar ut pengar tar du en kreditrisk, vilket betyder att du tar en risk till den du har lånat ut. Att han eller hon inte klarar av att betala av lånet till dig. För att minimera kreditrisken lånar Brocc bara ut pengar till dom som har bra kreditvärdighet, någon som har betalningsanmärkningar kan inte låna hos Brocc. Dessutom kommer du att sprida risken mellan dina lån. Du endast låna ut 250 kronor till varje låntagare så du kommer få god riskspridning hos Brocc. Därför spelar det inte så stor roll om du får lite sämre betalningar från ett lån.

Risken med att Brocc går i konkurs eller hamnar i obestånd är också löst. Om det skulle bli så tar lindorff över lånen och hjälper dig att få tillbaka dina utlånade pengar.

Brocc

Vid finanskrisen 2008 gick privatlån från 1% - 1.5% i kreditförluster till 2% i kreditförluster i Sverige det är inte en så stor skillnad. Skulle det bli en lika djup kris som då kommer du förlora mellan 1% till 0.5% i avkastning per år så man kommer få en lägre avkastning men att avkasta 5% på sitt kapital i en finanskris så djup som den 2008 är rätt bra. Omx30 föll från toppen -55% det är lite lika roligt. Då hade det varit bra om man hade diversifierat sin portfölj med lite lån. Skulle man ha ca 20% av sin portfölj i lån skulle fallet blivit mycket mildare om man hade lite lån som gav en positiv avkastning på 5% Men det är lite så vi ser på Brocc och Lendify, att dom är ett bra komplement till aktier, eftersom aktier är så volatila och oförutsägbara och utlåning är så förutsägbart man vet direkt vilken ränta man kommer att få från början när man investerar i ett lån. Då står det som exempel 7% ränta i 5 år. Då kan man reda räkna direkt hur mycket pengar man kommer få i avkastning från detta lån.

Sälj vidare lånet om du inte längre vill använda Brocc

Skulle det vara så att du inte längre vill investera hos Brocc eller om du skulle behöva pengarna som du har investerat i Brocc då kan du anvsluta lånet i förtid. Du kan välja mellan att sälja hela ditt lån elle en del och då säljer du till en annan Brocc medlem. Detta fungerar ungefär som Lendifys andrahandsmarknad. Så det finns god möjlighet att komma ur ett lån om man skulle vilja det. För vissa lån är det väldigt lån är kan vara upp till 15 år och det är ju inte helt lätt att veta du det ser ut ekonomiskt för dig om 10 år det har kanske hänt något under tiden och du blir akut behov av pengar då är det skönt att man har möjlighet att sälja sitt konto hos Brocc. Priset på konton får du och köparen själva komma överens om, men Brocc tar i alla fall inte ut någon avgift för detta.

Välj själv vilken risknivå du vill ha

Brocc sparkonto

När du har öppnat konto hos Brocc får du välja vilken risknivå du vill ha. Det finns 5 risknivåer där 5 är högst riks och 1 är den lägsta risken. Ju mer risk du tar ju högre ränta kan du förvänta dig att få. Du får betalt för att ta risk, precis som aktier. Du kan självklart gå in och ändra vilket risknivå du vill ha i efterhand. Du tycker att du ska välja en hög risk kanske 3,4 eller till och med 5 för att få lite högre avkastning men du ska välja en som du känner dig bekväm med. För nackdelen med Brocc är att dom inte har någon kreditförlust fond som Lendify har så det blir du själv som betalar får betala för lånet om det inte blir återbetalt. Därför är det väldigt viktigt att man sprider risken på sina lån. 250 kronor per lån så får du en god spridning hos Brocc.

Endast annuitetslån hos Brocc

Dom som lånar hos Brocc får annuitetslån vilket innebär att dom kommer betala dig lika mycket varje månad. Att det är annuitetslån är till stor fördel för dig, för det blir högre räntekostnad hos ett annuitetslån än om det skulle vara rak amortering och ju högre räntekostnad det är för kunder ju mer pengar får du som har investerat i Brocc. Om dom skulle haft rak amortering skulle det gynna dom som tar lån men missgynna dom som investerar. Du kommer få ett jämnare kassaflöde med annuitetslån för månadskostnaden är lika varje månad från start till slut. Så det är helt klart ett plus i kanten för Brocc som har valt att ha sina lån i annuitets from.

Brocc Ränta 3 - 9%.
Spara från 10.000 kr.
Skapa sparkonto

Bli din egen bank med Brocc

Hos Brocc har du möjlighet att bedriva en egen utlåningsverksamhet där det är du som tar han om vinsten istället för banken. Generellt sett så har banken tagit hand om utlåning verksamheten till privatpersoner och dom har tjänat bra med pengar på detta, nu när det har blivit vanligare med peer to peer lending så har bankernas marknadsandelar minskat och nya aktörer som Brocc har stig fram och driver en effektivare utlåningsverksamhet där det är privatpersoner som lånar till andra privatpersoner. Detta leder till att vinsten från utlåningen av lån kommer tillbaka till privatpersoner och du själv har möjlighet att skapa din egen bank via Brocc. Detta har aldrig tidigare varit möjligt för privatpersoner att göra men från början av 2015 blev det vanligt att privatpersoner lånar ut till andra privatpersoner. Det har blivit möjlig på grund av digitalisering. Du gick givetvis att driva peer to peer lending förr i tiden men då var ju man tvungen att hitta egen kunder att låna ut till och alla krångliga regler kring utlåning det bli mycket bökigare att sköta detta själv eftersom det blir väldigt svårt, men med hjälp av digitalisering är detta nu möjligt hos aktörer såsom Brocc.

Skapa sparkonto hos Brocc

Att skapa ett sparkonto hos Brocc är enkelt. Du gör det på 2 minuter!

Frågor och svar om Brocc

Måste jag göra en insättning när jag har skapat ett konto? Nej det behöver man inte, du kan kolla igenom Brocc hemsida och sedan när du har hittat ett trevligt lån då kan du göra en insättning för att få lite avkastning på dina pengar.

Hur lång tid tar det för att mina pengar ska bli utlånade? Det kan ta ett litet tag för Brocc att hitta lämpliga lån att investera i men ju lägre belopp du har satt in desto snabbare tar det att få alla pengar utlånade. För 10 000 kronor tar den ungefär 30 dagar, när du investerar 10 000 kronor så placeras dina pengar ut i 40 olika lån då du får god riskspridning.

Vad skulle hända om Brocc går i konkurs? Även om Brocc skulle hamna i obestånd eller gå i konkurs så är du skyddad eftersom det är investerarna som äger lånen inte Brocc. Men det bli lite bökigt för dig att ta hand om dessa lån så då går lindorff in och hjälper till att driva in lånen till dig.

Hur mycket påverkas Brocc om det blir lågkonjunktur? När det blir en riktig kris påverkas alla tillgångsslag men dom påverkas olika mycket. Exempel aktier och fastigheter faller rätt mycket men andra tillgångar som lån och mark står relativt stark även om det skulle bli lågkonjunktur. Men tillgångar som guld och andra ädelmetaller går ofta upp när det är sämre tider. Så ja Brocc kommer bli påverkade om det blir en stor kris men dom är inte alls lika konjunkturkänsliga som aktier.

Kan jag som under 18 år skapa ett konto hos Brocc? Nej du måste vara över 18 år för att börja hos Brocc. Du skulle kunna börja spara via dina föräldrar konto eller någon annan som är över 18 år.

Vem är det som lånar av Brocc?

Idag är det över 1 500 000 privatpersoner som har något typ av privatlån i Sverige. Dom som tar lån är personer som vill få tillgång till pengar snabbt utan att behöva spara upp till dessa pengar. Då kan man ta ett privatlån för att få tillgång till pengar snabbt men det finns vissa krav för att få en privatlån beviljat men kraven för att få ett privatlån skiljer sig ganska mycket mellan bankerna. Vissa är väldigt stränga och kräver att man ska ha en god kreditvärdighet för att få ett lån och andra banker kräver inte alls lika mycket dom är bara glada att någon vill ta lån hos dom. Generellt sett så brukar bankerna som är strängare ge ut lån vara dom bankerna man vill ha det ska inte vara enkelt att få lån för då tar man för mycket lån.

Detta är den genomsnittliga låntagaren hos Brocc:

Jämför man den genomsnittliga kunden hos Brocc med dom lägst krav en är för att låna så kommer man märka rätt stor skillnad. Dom lägsta kraven är 20 år, 12 000 kronor per månad i inkomst, och bosatt i Sverige i minst 3 år. Så eftersom den genomsnittliga kunden har så mycket större disponibel inkomst tyder på att kraven för att få ett lån hos Brocc men en låg ränta är svårt och det är bra för dom som investerar i Brocc men tvärt om för dom som vill ta lån. Så på grunda av att det är så pass svårt att få ett lån beviljat med låg ränta kan ses som en säkerhet för investerarna i Brocc.

Det är endast 30% av alla ansökningar som skickas in till Brocc som beviljas, så det är faktiskt inte alls många som får ett lån beviljat hos Brocc. Dom gör även en extra granskning precis innan lånet ska betalas ut att deras bedömning är korrekt och att säkerställa att inte kunden har inkommande ärenden till kronofogden en andra gång.

Börja ditt sparande till barnen hos Brocc

Att börja spara till barnen i god till är en bra ide för då hinner du få bättre ränta på ränta effekt om du har längre tid på dig att spara. Men relativt små medel kan du börja spara till dina barn, det viktiga är inte hur mycket du månadssparar. Nej det viktigaste är tiden och avkastningen. Med Brocc kan du hitta en god avkastning mot en lägre risk som många andra tillgångsslag medför. Det är ju inte superkul om det blir en börskrasch när ditt barn är 17 och du ska ge pengarna till han/hennes 18 årsdag därför är det bättre att välja ett tillgångsslag som man kan veta i förväg hur avkastningen kommer se ut.

Skulle du börja spara när ditt barn är nyfött tills sin 18 årsdag hos Brocc med en ränta på 7% och 500 kronor varje månad skulle du få upp till 220 000 kronor efter dessa 18 år. Fördelen med att spara till barnen hos Brocc istället för exempel fonder eller aktier är att man tar en mycket lägre risk när man ska spara. Du får ett jämnare och stabilare kassaflöde och du vet redan i förväg vilken avkastning du kommer att få.

Det är enkelt att börja spara åt barnen, det enda du behöver är ett konto och sedan sätta igång att månadsspara till ditt konto. Eftersom man spara till barnen under en så lång tidsperiod så hinner du få bra ränta på ränta och det blir ännu bättre om du får avkastning varje månad för du kan du återinvestera efter varje månad. Det är ju helt klart bättre att få utdelning varje månad istället för en gång per år som många aktier ger.

Brocc sparande

En annan viktig sak att tänka på när man spara till sina barn är att man ska spara i sitt eget namn. Det är väldigt vanligt att man sparar i barnens namn. Nackdelen med det är att sekunden barnet blir 18 har han eller hon full kontroll på pengarna och kan göra vad han/hon vill, och alla 18 åringar är inte redo för ett sånt ansvar. Många bränner upp dessa pengar snabbt på kläder, fest och resor och diverse andra saker. Det är då bättre att man sparar i sitt eget namn, och sen ger ut pengar efter hand. Man kanske ger ut halva beloppet eller en del när sitt barn fyller 18 och sen väntar man kanske några år till sitt barn blir 20 år eller 25 år. För en 18 åring tänker inte lika mycket på konsekvenserna av att slösa och spendera som en 25 åring gör. En mängd forskare säger just att hjärnan är färdigutvecklad vid 25 års ålder. Har du sparat ihop en större summa till ditt barn typ 500 000 kronor eller mer blir det än mer frestande för 18 åringen att köpa något, som en bil eller en mängd dyra kläder. När man har under hela sin uppväxt levt på en liten månadspeng och hela tiden blivit tvingad att fråga efter pengar från sina föräldrar till att en dag se flera hundra tusen på sitt konto, klart man kommer att köpa onödiga prylar då. Det är helt normalt beteende sen att man är bara är 18 år också det gör saken inte bättre, för sitt konsekvenstänk. Därför rekommenderar vi att man sparar i sitt eget namn och sen väljer själv vilka tidpunkter ge ut pengarna till sitt barn. Så spara i ditt eget namn hos Brocc.

Brocc Ränta 3 - 9%.
Spara från 10.000 kr.
Skapa sparkonto

Fördelar med Brocc

Bli din egen bank med Brocc och driv egen utlåning till andra privatpersoner, detta har aldrig tidigare varit möjligt för privatpersoner men nu har den digitala utvecklingen gjort det möjligt för privatpersoner att låna till andra privatpersoner.

Kassaflöde varje månad får du när du är investerare i Brocc. Du kommer få pengar utbetalt varje månad när du investerar i Brocc och du vet redan i förväg hur mycket du kommer få varje månad du det är väldigt förutsägbart och stabil inkomst.

Stabilt tillgångsslag. Du som lånar ut äger en tillgång, denna tillgång är säkrare än aktier eller fastigheter om det skulle bli oroligare tider. Den största risken med lån som tillgång är att kreditförlusterna ska öka, men dom ökar väldigt lite vid en kris. Sist det var en djup kris var 2008 och då gick kreditförlusterna upp till 2% från 1.5% så om det skulle komma en till kris kommer du bara förlora någon procentenhet i avkastning men du kommer fortfarande ha en positiv avkastning och du hade verkligen inte en positiv avkastning 2008 om du äger aktier eller fastigheter. Börsen gick ner från toppen -55% därför är det viktigt att du sprider risken när du spara och lån är en viktigt del av dina tillgångar för.

Svenska privatlån är säkrast i Europa. Svensk prioriterar ofta att göra rätt för sig, har man tagit ett lån vill man även betala tillbaka på det. För både att man vill göra rätt för sig och betala tillbaka någon som man har lånat och andra att man verkligen inte vill hamna hos kronofogden. Att hamna hos kronofogden är inte bara jobbigt ekonomiskt det är även inte speciellt kul socialt. Tänk själv att berätta för alla att du är en så slarvig och oansvarig person att du har skulder hos kronofogden, det vill ingen göra. Därför prioriterar många att betala av sina lån för att man verkligen inte vill bli den personen som hamnar hos kronofogden. Detta är en av anledningarna varför det är så låga kreditförluster i Sverige. Att det finns ett incitament att betala tillbaka sitt lån är givetvis positivt för dom som invester i Brocc.

Skulle det bli så att du får en kreditförlust kommer Brocc att hjälpa dig med det administrativa. Skicka påminnelser, inkasso och betalningsanmärkningar för att till det sist få in pengar till dig som investerar. Sen så är det krav hos Brocc att du måste sprida risken, du måste flera lån. Du kan inte bara ha ett eller några få. Så om du har exempel 40 olika lån om någon skulle bli en kreditförlust skulle det inte göra så mycket för det utgör en så liten andel utav din portfölj hos Brocc.

Vi ger Brocc betyget 4 av 5

Enligt vårt omdöme och recesion får Brocc detta betyget främst för att dom har den högsta ränta man kan från peer to peer lending. Det är dock lite högre risk hos Brocc men du får en betydligt högre ränta hos Brocc än vad du får av Lendify. Så är du ute efter en så hög ränta som möjligt och ett stabilt kassaflöde som är säkrare och ger en jämnare avkastning än aktier så är Brocc ett bra alternativ för dig. Även fast Brocc är inte lika säkert som Lendify så är det mycket säkrare än aktier och fastigheter. Det kan vara smart att både ha ett högräntekonto hos Brocc och ett lite säkrare hos Lendify för att på så sätt få en bra avkastning på dina pengar. Man skulle även kunna öppna ett konto på både Brocc och Lendify för att se vilken sida man gillar mest.

Brocc Ränta 3 - 9%.
Spara från 10.000 kr.
Skapa sparkonto