Börja spara pengar - 5 enkla tips

I samarbete med Sparapengar.com

Ekonomisk frihet är någonting som många av oss suktar efter, men det är ofta lättare sagt än gjort. Allt börjar med att börja spara pengar varje månad och försöka hitta intäkter där du inte trodde att intäkter riktigt var möjliga. Att spara pengar är i grund och botten enklare än vad man kan tro, och det gäller att vara systematisk och strikt i sitt sparande för att nå målen som du satt upp.

Så börjar du spara pengar

Börja spara pengar

Tips nummer ett - om du vill börja spara pengar så är det mest centrala i ditt kommande sparande att du sätter upp ett nåbart och realistiskt mål som du varje månad kan sträva efter. Börja med att göra en kalkyl på dina nuvarande månatliga intäkter som du får genom arbete, studier eller bidrag i alla dess former. Finns det någon av dessa intäktskällor som du omgående kan skala upp genom att åta dig fler arbetade timmar, fler pass, ett extrajobb eller finns det till och med någon kurs du kan ta för att på sikt öka dina intäkter i samband med att du ökar din kompetens för framtida arbetsgivare? Det finns många knep för att få en högre lön och börja spara pengar - det gäller bara att lyfta på rätt stenar och gräva i vilka möjligheter du har med dina 24 timmar varje dygn.

Kortfattat: Sätt ett mål och se över dina intäkter.

Börja med ett sparande i ett konto

Tips nummer två är lika uppenbart som det är bra - öppna ett aktivt sparande hos någon av dom aktörer som vi jämfört tidigare. Börja med att jämföra alla sparkonton för att sedan hitta en aktör som passar dig, din månadsbudget och inte minst dina mål. Vi har jämfört över 20 olika typer av sparanden och sparkonton, så vi är säkra på att du kommer hitta åtminstone en aktör som passar dig. Om du känner dig något mer vågad och villig att ta risker i samband med att du vill börja med aktier kan du läsa aktietips som kan hjälpa dig en bra bit på vägen.

Kortfattat: Efter att du har ett mål att arbeta utifrån, investera i aktier eller börja ett sparande i ett sparkonto.

Börja spara till pensionen i tid

Tips nummer tre är ingenting mindre än att spara pengar till pensionen. Det är minst lika viktigt som att börja spara pengar till mer kortsiktiga behov eller angelägenheter. Se till att starta upp ett pensionssparande i god tid för att inte hamna allt för mycket den dagen du inser att den Allmänna pensionen inte kommer ge dig den ekonomiska frihet som man kan önska. Börja med att spara 500 kronor i månaden, det kan du komma långt med. 500 kronor i månaden under ett arbetsliv på 45 år ger dig 270.000 kronor när du går i pension exkl ränta som kan väntas vara runt 75 per år. Med en ränta på 7% kommer dessa 500 kronor i månaden vara 1.896.297 genom ränta-på-ränta-effekten istället för 270.000 kronor - givet att utvecklingen alltid kommer vara 7% per år. Ett komplement till detta kan vara att du flyttar din pension utomlands vilket vi skrivit om tidigare.

Kortfattat: Glöm inte att även starta ett pensionssparande i någon form. Börja småskaligt och utveckla.

Ta hjälp av spartips från sparare

Tips nummer fyra är att våga ta hjälp. Det finns många i Sverige som är riktigt duktiga på sparande, handel i värdepapper och som har allmänna spartips. Vi på Sparkontot.nu är en sådan aktör, men även våra vänner på Sparapengar.com har god koll på ämnet. Hos dom kan du läsa mer om hur du kan spara pengar på ett smart sätt. Med deras smarta spara pengar-tips och guider till investeringar kan du få mer över både nu och i framtiden - tacka oss senare!

Kortfattat: Våga ta hjälp där du tror att proffs kan hjälpa dig med att börja med ditt sparande av pengar.

Följ upp ditt sparande och sätt nya mål

Tips nummer fem är givetvis uppföljning, uppföljning och inte minst uppföljning. Se alltid till att du återkommer till dina tidigare sparmål för att kunna revidera hur dessa gått och hur du kan prestera bättre framöver. Rom byggdes inte på en dag, men det kan rivas ned på en dag - likaså ditt sparande om du inte följer upp dina uppsatta mål. Börja med att spara lite pengar varje månad och utveckla sparandet allt eftersom att ditt kapital växer eller förändras åt något håll. Finns det någonting du kan göra bättre kommande månader för att öka på ditt sparande eller spara pengar på ett smartare sätt? Utvärdera alltid!

Kortfattat: Sätt upp nya mål och följ alltid upp ditt sparande.