Börja med aktier

Dags att börja med aktier och förverkliga nyårslöftet att bli mer insatt i aktier, aktiehandel och förvaltning? Bra - då har du kommit helt rätt. Vi på Sparkontot.nu skriver här om aktietips inför 2021 och berättar om grunderna i aktiehandel - och berättar givetvis hur du steg för steg kommer igång med aktiehandel via vår partner Avanza. Den ultimata aktieguiden 2021, skulle man kunna kalla det.

Så börjar du med aktier på 2 minuter - steg för steg

Att komma igång med aktier kan tyckas svårt, invecklat och krångligt - men så är inte fallet. Vi presenterar här en guide för hur du steg för steg kommer igång med aktiehandel på bara 2 minuter. Vi använder oss av Avanza som är en trovärdig, nytänkande och användarvänlig aktieportal som redan används av över 750.000 aktiesparare som är både aktiva eller mer tillbakadragna inom den dagliga aktiehandeln. Avanza har också vunnit över 20 priser för sin aktieplattform som är perfekt för dig som nybörjare, men också minst lika bra för dig som är erfaren inom aktiehandel.

 1. Klicka här för att sätta upp ditt aktiekonto hos Avanza.
 2. Skriv in ditt personnummer.
 3. Skriv in dina kontaktuppgifter - din e-postadress och ditt telefonnummer.
 4. Välj det eller dom land du har medborgarskap i. I regel enbart Sverige, men om du har medborgarskap i fler länder så kan du välja dom länder det gäller.
 5. Välj vilken land du är skattskyldig i. Även här i regel enbart Sverige.
 6. Välj dina inloggningsuppgifter med användarnamn och lösenord. Tänk på att du i efterhand alltid kan logga in med ditt mobila BankID.
 7. Bocka i resterande rutor som rör val av konto och tidigare erfarenheter - sedan är du klar och redo att komma igång med din aktiehandel. Grattis!

Aktietips inför 2021

Inför 2021 ser dom flesta aktieanalytikers aktietips 2021 ligga gentemot spel- och onlinebolag såsom Catena Media - men även mer långsiktigt stabila bolag med utdelning såsom H&M, ABB och Atlas Copco. Inför 2021 medger fler analytiker att bolag med hög utdelning kommer gå före förhoppningsbolag eller enskilda starka marknader. Den svenska ekonomin ser framöver ut att gå in i en lågkonjunktur, och med det kommer i regel högre ränta och mindre investeringar från flera håll där FED håller i stafettpinnen. Aktier med hög utdelning blir därför ett bra alternativ för att hålla lite distans till intradags-handeln och istället fokusera på dom aktier med utdelning på kvartals-, halvårs- eller årsbasis.

Många etablerade aktiemäklare och traders rekommenderar, ungefär likt aktietipsen 2021, att aktietipsen 2021 kommer fokusera på nyligen noterade bolag inom tech- eller online marketing branschen. Under 2021 var Catena Media tillsammans med Betsson två bolag som många sparare trodde skulle prestera bra, inte minst i samband med Världsmästerskapen i fotboll som gick av stapeln i början av året och mynnade ut i final under sensommaren. Sida vid sida med Betssons aktie så fanns även LeoVegas men i bilden i många aktietips - men där blev inte utfallet alls lika bra som en investering i Catena Media eller Betsson skulle visa sig vara. LeoVegas fick istället ett mycket svagt åt och ser ut att hamna kring -50% på året.

Om vi däremot fortsätter på spåret med att utdelningsaktier blir aktietipsen 2021 och är en lönsam investering för dom kommande åren, och således klassar det som ett aktietips inför 2021 - så sammanfattar vi nedanför vilka aktier som spås ha bäst utdelning per aktie under 2021. Aktierna som listas nedan är dom som väntas ge högst direktavkastning 2021. Mätningen är gjort i kurs, utdelningsprognos och direktavkastnings-prognos tillsammans med hur utdelningen såg ut under 2021. Ta gärna en titt på hur du kan bygga en portfölj med utdelningsaktier för att försöka säkerställa utdelning under dom kommande åren.

 1. NORDEA - Läs mer om Nordea på Avanza!
 2. SEB - Läs mer om SEB på Avanza!
 3. H&M - Läs mer om H&M på Avanza!
 4. SWEDBANK - Läs mer om Swedbank på Avanza!
 5. KAPPAHL - Läs mer om Kappahl på Avanza!
 6. CLAS OHLSON - Läs mer om Clas Ohlson på Avanza!
 7. HANDELSBANKEN - Läs mer om Handelsbanken på Avanza!
 8. INWIDO COOR SERVICE - Läs mer om Inwido Coor Service på Avanza!
 9. SERVICE MANAGEMENT - Läs mer om Service Management på Avanza!
 10. TELIA COMPANY - Läs mer om Telia på Avanza!
 11. NOBINA - Läs mer om Nobina på Avanza!
 12. RESURS - Läs mer om Resurs på Avanza!
 13. JM - Läs mer om JM på Avanza!
 14. MEKONOMEN - Läs mer om Mekonomen på Avanza!
 15. NCC - Läs mer om NCC på Avanza!
Vi på Sparkontot.nu har en gemensam portfölj där flera av bolagen som listas ovan finns med, primärt med anledning av direktavkastningen som väntas ges ut under 2021.

Aktietips 2021 - vilka var det och hur gick de?

Börja med aktier

Vi vill alla hitta den nya Fingerprint eller årets 1000%:are. Men det är lättare sagt än gjort. Under 2021 hoppades flera analytiker på att få se en ny Fingerprint-resa, men riktigt så långt ville inte aktiemarknaden sträcka sig. I slutet av 2015 till början av 2016 hade Fingerprint sin historiska tid och slog på daglig basis mål efter mål. En kursutveckling på 10% per dag var ingenting konstigt på den tiden i en aktie likt Fingerprint. I samband med att fler mobiltelefontillverkare fick upp ögonen för “fingertekniken” som tillät tillverkarna att erbjuda funktionen att låsa upp mobiltelefonen genom att vila fingret på hem-knappen så sköt också Fingerprints kurs i taket då fler och fler återförsäljare anslöt sig. Med kunder såsom Samsung och Huawei blev intäkterna under 2015 stora och flera aktiehandlare gjorde miljonvinster - och andra gick därifrån tomhänta då de kom in för sent. Tvekar du? Gör inte det - börja med aktier nu.

Inför 2021 gjorde flera analytiker försök att förutspå hur både aktiemarknaden och diverse index skulle prestera under året. Bland annat Johan Thorén, förvaltningschef på Strand Kapitalförvaltning, gav sin åsikt i Dagens Industri som Affärsvärlden rapporterat om. Johan spår i artikeln bland annat att Saab, Evolution Gaming, HiQ och Knowit ska vara årets kursraketer. Saab har hitintills i år tappat drygt -13%. Evolution Gaming har inte riktigt haft en smärtfri tid och klockar in på -3% på året. Den troligtvis minst uppskattade aktierekommendationen under 2021 från Johan borde vara HiQ som sedan årsskiftet 2017-2021 snart tappat -24%. Knowit däremot har gått upp snart 4%.

En annan välkänd aktiemästare som uttalade sig inför 2021 med sina bästa aktietips och aktierekar var Per H Börjesson, VD och huvudägare i Investment AB Spiltan. På frågan som Unga Aktiesparare ställde formulerat: “Hur går börsen under 2021?” svarade Spiltan-ägaren svalt “Upp, ned eller lika”.

Kontentan av flertalet av de aktietips som inkom under 2021 är alltså att ett aktietips alltid är en egen analys som kan bygga på branschmässiga erfarenheter, fundamental analys eller teknisk analys. Eller bara en känsla, förhoppning eller gissning. Per H Börjesson sätter huvudet på spiken och sammanfattar aktiemarknaden på ett välgrundat sätt - ingen vet egentligen exakt hur aktiemarknaden skulle gå 2021. Vet vi på Sparkontot.nu hur aktiemarknaden kommer gå under 2021? Nej. Men vi har våra teser för dig som vill börja med aktier.


Vad är en aktie?

En aktie är ett värdepapper som är ett bevis på att man har ägarandelar i företaget. Man äger en del av företagets aktier helt enkelt och blir därmed också aktieägare i företaget. För att kunna börja med aktier behöver företaget vara ett aktiebolag och vara noterat på en börs eller annan handelsplattform. Med aktierna kommer en rätt att närvara på företagets stämmor och rösta i beslut som tas på stämmorna. Har man en B-aktie har man generellt sett en röst, medan en A-aktie generellt sett ger 10 röster på stämman. Som aktieägare brukar man också få årsrapporter och dylikt hemskickat till sig.

Det finns även en del företag som ger förmåner till sina aktieägare, vilket skulle kunna vara rabatt på deras produkter med mera. Dessutom kan man få utdelning på aktierna vilket är bra att tänka på om du vill börja med aktier.

Vad är en fond?

En fond är som en påse med aktier. Istället för att, när du vill börja med aktier, själv köpa 10-15 olika aktier för att få diversifiering, dels i olika företags aktier men även på olika marknader. Det är således enklare att sprida riskerna genom att köpa fonder. Man kan köpa fonder som är nischade inom specifika branscher, till exempel teknik, medicin, gaming eller kanske fastigheter. Utöver det kan man även köpa olika marknader, så som nordamerika, europa, asien eller varför inte afrika eller vietnam? Det är inte så enkelt och sällan så billigt att köpa utländska aktier, i varje fall utanför USA, Kanada och europa, varför det är smidigare med fonder.

Fonder har dock ingen direktavkastning som man får i pengar in på kontot, utan aktierna som lämnar utdelning, investeras direkt automatiskt av de som förvaltar fonden. Vilket också är en av fördelarna med en fond, att någon annan som har som jobb att investera pengarna gör det åt dig varför man inte behöver ha lika stor koll som om man handlar med aktier. Dock tar förvaltarna betalt, det finns gratisfonder som Avanza Global och Avanza Zero, som är så kallade indexfonder, vilka följer börsens utveckling som i snitt ligger på 8% per år. De kostar ingenting alls att börja med aktier. Sen finns det andra fonder som kostar upp mot 2-3% per år.

En hög avgift på fonden behöver inte vara dåligt om den presterar riktigt bra, man behöver således kolla på fondens historik och se om den presterar i relation med hur bra fonden avkastat, finns det indexfonder som presterat bättre kanske man ska undvika fonden. Sedan kan man även se på förvaltarna, vad de har jobbat med innan, om det är en ny förvaltare eller om den förvaltaren som varit duktig under en längre period kanske har slutat förvalta fonden.


Ska jag välja fonder eller aktier?

Valet mellan fond och aktie beror lite på syftet. Vill man slippa jobbet att behöva göra grundligare analyser av företagen i vilka man ska köpa aktier och inte vill bygga en utdelningsmaskin för att få in ett stort kassaflöde som man kan leva på. Har man fonder och de har ökat i värde behöver man sälja av fonderna för att få loss pengar, jämfört med utdelningen. Man behöver också sälja aktierna för att få loss den utvecklingen aktierna har gjort.

Att sälja en fond kan ta 1-4 dagar innan pengarna finns på kontot medan en aktie säljs så snart någon har köpt aktien till det pris du vill sälja den för. Valet beror helt enkelt på vad man har för syfte med sitt sparande. Om du bestämmer dig för att handla med fonder istället för aktier så är det en bra idé att kolla in dom bästa fonderna.

Ska jag ha Investeringssparkonto (ISK) eller Aktiedepå?

aktier

En aktiedepå är ett konto hos den mäklare man köper sina aktier via, exempelvis Avanza Bank eller Savr. När man köper och säljer via en depå, betalar man skatt när man säljer aktierna, förutsatt att man har gjort en vinst på dem. Om man köper en aktiepost i Investor värd 10 000 kr och man sedan säljer dem för 20 000 kr när aktien gått upp 100%, betalar man 3000 kr i skatt, eftersom man betalar 30% skatt på vinsten man har gjort. Har man gjort en förlust på motsvarande 10 000 kr kan man kvitta förlusten mot vinsten och då skattar man inget för de aktier man gjort vinst på, förutsatt att förlusten och vinsten kvittar varandra. Har man gjort en vinst på 10 000 kr men en förlust på 5000 kr, minskar vinsten med 5 000 kr varför man bara skattar 30% på 5000 kr vilket blir 1 500 kr istället för 3 000 kr som i första scenariot.

Man behöver även skicka in i deklarationen vad man köpt och sålt aktierna för, köper och säljer man mycket, blir det mycket att fylla i på deklarationen också, varför en aktiedepå inte är att föredra i de fallen.

Investeringssparkonto har istället för en vinstskatt på 30% en schablonskatt som beräknas beroende av statslåneräntan. För tillfället ligger den på ca 0.4%. Oavsett om man gör vinst eller förlust på ett investeringssparkonto skattar man alltid för schablonintäkten på hela kapitalet, man skattar alltså inte endast för vinsten.

Detta kan vara värt att tänka på om man vill börja med aktier i dessa tider med låga räntor, när räntorna går upp kan skatten på investeringssparkonto komma att bli icke fördelaktig om man sparar på riktigt lång sikt eftersom den höga återkommande skatten förstör ränta på ränta-effekten när man kanske då skattar 1.5-2% per år. Nu är vi inte där än, men det kan vara värt att fundera på. Ett mycket vanligt alternativ till investeringssparkonton är faktiskt helt vanliga sparkonton som erbjuder hög ränta. Läs 4spar räntekonto recension och lär dig mer om hur det kan fungera.


Hur fungerar det med direktavkastning?

Direktavkastning innebär att företagen delar ut en del av sin vinst varje år, till aktieägarna. Många bolag ökar utdelningen lite varje år vilket ökar på effekten av ränta på ränta eftersom du får mer pengar varje år som du kan köpa mer aktier för. Ju mer aktier du har, desto mer utdelning eller, direktavkastning, får du av aktierna.

Normalt sett delas det ut pengar en gång per år, vissa företag delar ut en gång per halvår eller en gång i kvartalet. Det finns även en hel del amerikanska och kanadensiska företag som delar ut varje månad. På så sätt kan man få ett stadigt kassaflöde med nya pengar in varje månad. Planerar man det bra kan man ha aktier som delar ut pengar under hela året. Det finns företag som höjt utdelningen varje år i över 40 år, så som Coca-Cola, Johnson and Johnson, Pepsi och McDonalds.

Äger man aktierna i en aktiedepå skattar man 30% på varje utdelning, medan man inte skattar på varje utdelning med ett investeringssparkonto utan man skattar på hela totala kapitalet med en schablonskatt som nämnts tidigare ovan.

Förhoppningsbolag – bra eller dåligt?

Förhoppningsbolag är bolag som inte genererar någon vinst än, vilket i regel betyder att det är bolag med väldigt hög risk med förhoppning om att de ska nå lönsamhet och generera en hög avkastning framåt i tiden. Man brukar säga att det går 1 lyckat bolag på 10 misslyckade ungefär. Varför man kan se förhoppningsbolag som en krydda i portföljen, för lite extra spänning där man bara placerar en del av sitt totala kapital för att minimera nedsidan men ändå få chans till lite extra avkastning om det vill sig väl.

Ofta kan förhoppningsbolag vara verksamma tidigt i nya branscher och inte minst teknik/medicin. Kursraketen Fingerprint Cards är ett bra exempel på ett förhoppningsbolag som gick från bolaget som ingen, utom ett par få, trodde på - till det årets aktieraket 2015 med en uppgång på tusentals procent. Fingerprint Cards är ett sådant bolag som i ett tidigt skede verkade i en ny och ännu ej exploaterad bransch som inte bara var unikt för Sverige och världen, men också för börsen. Tittar man på aktiens kurshistorik ser man att kursen var i det närmaste död mellan år 1998 till 2013 innan det tog fart, för att sedan vända nedåt igen under 2016 och radera hela uppgången som varit sen 2013, vilket väldigt väl illustrerar potentialen men också risken i ett förhoppningsbolag.


Kan jag spara till pensionen på Avanza?

I media har det nyligen pratats mycket om pensionerna i Sverige, att de inte kommer räcka till om nuvarande 20-25-åringar ska jobba till de är 65 år gamla för att då gå i pension. Enligt utredningar från politiska partier och andra organisationer kommer dagens 20-25 åringar att behöva jobba till de är 70-73 år gamla för att få en dräglig pension, vilket klassas som cirka 50-60% av din slutliga lön du har när du är så gammal att du kan gå i pension.

Har man en slutlön på 30 000-35 000 kr kommer det motsvara ungefär en pension på 10 700 - 14 700 kr efter skatt. Det kanske inte låter så kul - det tycker i alla fall inte vi på Sparkontot.nu varför vi förespråkar att man sparar till sin pension själv på Avanza. Om man räknar på att börsen ger ungefär 8% per år och man sparar 200 kr/mån från det att man är 20 år gammal är det i snitt cirka 1 miljon kronor när man fyller 65 år. Sparar man istället 500 kr/mån är det ungefär 2,7 miljoner kronor på samma tid. Det behövs alltså inga stora summor för att öka på sparandet till pensionen och se till att man kan gå i pension tidigare samt att man då inte behöver leva ett liv som fattigpensionär.

Ett annat exempel som är intressant för att belysa effekten av ränta på ränta, är om du sparar 200 kr/mån från det att du är 20 år gammal tills du fyller 30 år och därefter höjer sparandet till 1000 kr/mån från 30 år till du är 65 år gammal, kommer du ha 700-800 000 kr mer i kapital när du är 65 år gammal, jämfört med om du börjar spara 1000 kr/mån när du är 30 men inte har sparat något innan det.

De där 200 kr/mån du sparar från 20-30 år, motsvarar ca 36 000 kr. Men den nätta summan av 36 000 kr extra du har vid 30 jämfört med den som inte sparat tidigare, kommer växa med hjälp av ränta på ränta-effekten till 700 000-800 000 kr mer än om du inte sparat från du fyllde 20 år, räknat på en årligt avkastning om 8%. Häftigt!

Genom att spara i fonder på olika marknader och sprida riskerna och se till att spara kontinuerligt varje månad och kanske spara lite extra om börsen går ner oväntat mycket en period, kan man ta kontroll över sitt liv och sin kommande pension - om man nu vill förhindra att leva på en månadslön motsvarande ett CSN-lån som gammal. Man har mycket som ska betalas, hyra, mat, mediciner kanske. Genom att avstå 500-1000kr under livet nu kan man säkra sin ålderdom.

Du kan även flytta över din tjänstepension till Avanza, vilket är kostnadsfritt förutsatt att ditt nuvarande tjänstepensionsbolag inte tar ut någon avgift för det. Om de gör det, ersätter Avanza dig för den kostnaden upp till 1000 kr. För att flytta din tjänstepension och få mer pengar över till din pension klicka här!

Varför ska man börja med aktier?

Att börja med aktier är mångas dröm, och inte sällan vägen till ekonomisk frihet. Aktiehandel kommer inte helt utan risker, utan snarare är det tvärtom - att riskerna ofta är stora. Ekonomisk frihet kommer aldrig, om du inte drar en vinst på en lott, utan risker. Kontentan av aktiehandel måste därför vara att det givetvis kommer med risker, men så länge din köp- och säljordrar är välplanerade och bygger på antingen teknisk- eller fundamental analys så kommer du i grund och botten gå långt om du vill börja med aktier.

Risk att börja med aktier

Att vara nybörjare inom aktier kan kännas svårt, men det är i grunden ingenting konstigt. Snarare borde det ses som en fördel för dig som ny investerare på marknaden att börja med aktier nu. Lär från andra aktieprofiler, men kopiera aldrig någon annans beslut. Följ gärna aktiehandlare och daytraders på forum eller Twitter, men se alltid till att bilda dig en egen uppfattning om de specifika bolag, index eller fonder som dina förebilder handlar. Det finns alltid en anledning till att en viss person talar gott om ett bolag. Allt som oftast handlar det om ett eget ekonomiskt intresse, och att det finns vinning för personen i fråga att trycka upp aktiens värde genom att fler köper in sig i den. Det är inte ovanligt att etablerade aktieprofiler också fattar drastiska beslut som egentligen inte alltid grundar sig i fakta rörande aktiebolagens siffror, utan snarare om en förhoppning. I dessa tillfällen finns det många investeringar som väljer att ta lån för att få in mer pengar på aktiekonto att handla aktier för.


Vad är Teknisk Analys?

Teknisk Analys, förkortat TA, är ett mätverktyg för att på egen hand arbeta strukturerat för att i förväg räkna ut ungefär hur en aktie kommer gå under en kommande framtid. TA innebär att du utgår från historisk data kring hur kursutvecklingen i en aktie, en fond eller index gått sedan tidigare - och hur den enligt tidigare kursdata borde prestera framgent. Teknisk analys används frekvent av börsmäklare och är en bevisat fungerande metod som både anpassar sig efter marknaden (utbud och efterfrågan, köpare och säljare), men också rutinmässiga beteenden som så kallade golv och tak för aktiekursen.

För att ge en så tydlig bild som möjligt av Teknisk analys inom aktiehandel sammanfattar vi här vanliga begrepp:

TA – Teknisk Analys, samlingsordet för att metodvis kalkylera en akties kommande nivåer.

Tak – Ett tak inom teknisk analys kan tydligt ses på grafer där aktien tidigare nått en högsta-nivå, alltså ett tak. Där kursen historiskt sett slutat rusa.

Golv – Ett golv inom teknisk analys kan tydligt ses på grafer där aktien tidigare nått en bottennivå – alltså ett golv.

Trend – Hur en aktie trendmässigt och historiskt har presterat vid vissa nivåer, händelser eller köpnivåer.


Begrepp inom aktiehandel – vad betyder de?

A-aktie - En A-aktie handlar om rösträtten i bolaget och är i regel starkare än en B-aktie. En A-aktie ger i regel 1 röst på bolagsstämman.

B-aktie - En B-aktie handlar också om rösträtten i bolaget och är i regel svagare än en A-aktie. En B-aktie ger i regel 1/10 röst. Det betyder att du behöver 10 B-aktier för att få samma mandat som någon med en (1 st) A-aktie.

Baisse - Negativ börsnedgång eller nedgång i specifik aktie. Negativ trend, likt bear.

Bear - Slangord för att säga att börsen eller en viss aktie är inne i en negativ trend, alltså går ned.

Blankning - Ett annat ord för att ligga kort i en aktie, det vill säga att gå emot. Motsatsen till att tro på att aktien kommer gå upp.

Bull - Slangord för att säga att börsen eller en viss aktie är inne i en positiv trend, alltså går upp.

Courtage - Avgiften som den plattform du använder för din aktiehandel debiterar på respektive transaktion eller försäljning. Man kan välja courtagenivå beroende på om man gör affärer med stora summor eller affärer med mindre summor, för att få så förmånlig courtage som möjligt.

Daytrader - En aktiehandlare som lever på sin aktiehandel och gör detta varje dag.

Delårsrapport - När ett bolag presenterar en rapport över hur det senaste halvåret gått (6 månader).

Diversifiering - Sprida riskerna. Att inte lägga alla ägg i samma korg, som man brukar säga. Äger man flera olika aktier minskar risken eftersom du har flera aktier som du delat upp dina pengar i varför det inte tar lika hårt på ekonomin om en aktie skulle gå lite sämre än de andra.

Fundamenta - Hur det faktiskt går för bolaget. Säljer deras produkter, är de eftertraktade, har de mycket på gång som talar för bolaget etc. Det man oftast pratar om är att man går på fundamenta eller teknisk analys när man köper/säljer en aktie.

GAV - Betyder genomsnittligt anskaffningsvärde och är ett begrepp för snittpriset du betalt för dina aktier i ett specifikt bolag. Har du köpt X antal aktier i ett bolag till kursen 10 kr, för att sedan köpa lika många aktier till kursen 20 kr så är ditt GAV 15 kr.

Hausse - Positiv börsuppgång eller uppgång i specifik aktie. Positiv trend, likt bull.

Hävstångseffekt - Om ett finansiellt instrument ger mer avkastning än det underliggande tillgångsslaget. Till exempel om man köper ett finansiellt instrument kopplat till H&M som ger 5x kursutvecklingen, tjänar man 5x mer än vad man hade gjort om man hade ägt H&M-aktien. Samma sak om aktien går ner, då förlorar man 5x mer än vad man hade gjort om man hade köpte aktien direkt istället. Hög risk således.

Index - I Sverige är det vanligaste indexet OMXS30 som är Stockholmsbörsens 30 största och mest omsatta bolag. Kolla gärna in Avanzas indexforum.

Kort - Synonymt med att blanka en aktie. Att tro på att aktien kommer gå ned.

Kvartalsrapport - När ett bolag presenterar en rapport över hur de senaste 3 månaderna gått.

Likviditet - Likvida medel är medel/pengar/kapital som inte är investerade, utan som ligger vilande på ett konto. Det kan också vara ett relevant begrepp i aktiekursen.

Lång - Att vara lång i en aktie kan dels betyda att du köper aktien i hopp om att den kommer gå upp, men också vara ett slarvigt uttryck för att du är långsiktig i aktien.

Nyemission - När företagen behöver få in mer pengar, kan de utlysa en nyemission vilket innebär att de ber aktieägarna att teckna nya aktier som de ger ut, ofta till ett rabatterat pris jämfört med vad kursen står i just nu, för att på så sätt få in mer pengar när kassan sinar.

Omsättning - Summan av ett företags försäljning under en viss tidsperiod.

Orderbok - När man ska köpa och sälja aktien, lägger man en order i orderboken, och kan då se vad folk är beredda att köpa aktien för men också vad de är beredda att sälja den för.

Orderdjup - Detta syns också i orderboken, hur många ordrar som det finns på varje given kurs för aktien.

Premie - Motsatsen till rabatt, alltså att man köper investmentbolaget till en dyrare aktiekurs än vad dess sammanlagda investeringar är värderade till. Även motsats till rabatt vad gäller ett bud om uppköp, då budet är högre värderat än vad kursen är värderad till just nu.

Rabatt - Nämns ofta i samband med investmentbolag då aktien för investmentbolaget handlas till ett lägre pris än vad innehavet av investmentbolagets sammanlagda investeringar är värderade till. Begreppet förekommer också när ett företag lägger ett bud på att köpa upp ett annat företag, alltså om budet är lägre än nuvarande kurs. Rabatt är även någonting du kan få om du har ett riktigt bra kreditkort som går att finna hos flera olika leverantörer av dessa typer av kort. Den svenska marknaden för kort är stor där kreditkort från Remember Flex är ett av dom kändaste kreditkorten för allmän användning!

Ränta på ränta-effekten - Om man har 10 000 kr sparat och får 10% i ränta, blir räntan 1000 kr vilket blir 11 000 kr totalt i kapital. Året därpå får man 10% ränta igen men på 11 000 kr som blir 1100 kr i ränta och totalt 12 100 kr i kapital. Året därpå blir räntan på 10% istället 1210 kr och så fortsätter det, och ger mer och mer pengar hela tiden, sätter man dessutom in mer pengar varje månad ökar summan ännu mer.

Småsparare - Vanlig privatperson som sparar en andel av sin lön i aktier/fonder.

Split av aktier - Uppdelning av aktier. Om ett företag har en aktie som står i 1000kr/aktie, kanske de vill splitta, så varje aktieägare får 10 aktier istället för en, som är värda 100kr styck. Samma värde således, men det blir lättare att köpa och handla med aktien för småsparare.

Spread - Finns det väldigt många köpare och säljare har aktien också hög likviditet vilket gör att det blir lätt att sälja och köpa aktien med en spread på kanske 0.1 kr. Det vill säga, det skiljer bara 0.1 kr mellan senast betalade pris för aktien och vad någon är beredd att betala för aktien just nu. Är det väldigt hög spread är det i regel också dålig likviditet, då det kan skilja flera kronor ibland, mellan senast betalade pris för aktien och vad någon är beredd att betala för aktien just nu.

Stop-loss - En förutbestämd nivå aktieägaren har angett som säljkurs. Når aktiekursen denna nivå, säljs automatiskt aktierna, förutsatt att aktieägaren uppgett att så ska ske. Ett sätt att skydda sig mot att aktien går längre ner än vad man är beredd att låta aktien göra innan man säljer.

Swingtrader - En aktiehandlare som köper och säljer aktier mer frekvent, men håller positionen allt från några dagar till några månader.

Utdelning/Direktavkastning - Företagen vars aktier du äger, delar i många fall ut en del av vinsten till aktieägarna varje år i pengar som sätts in på din depå. Detta är ofta en viss procent av värdet, allt från 0.1% till 7-9% beroende på vilken aktie det gäller. I många fall höjs även utdelningen lite för varje år.

Utdelningsmaskin - En aktieportfölj bestående av aktier som delar ut mycket pengar, 5-8% per år vilket på sikt kan ge ett kassaflöde motsvarande en årsinkomst om man sparar under lång tid och dedikerat.

Volatilitet - Slarvigt uttryckt “volla”. Volatilitet kan översättas till hög rörlighet både upp och ned i en aktiekurs. Om en aktiekurs snabbt kan gå upp 3% för att sedan gå ned 5% så har aktien en hög volatilitet.

Årsrapport - När ett bolag presenterar en rapport på hur det senaste året gått, i regel också med analyser över hur kommande år kommer gå. En viktig rapport för alla börsnoterade bolag.

Våra artiklar, aktietips 2021 och guider ska inte ses som några typer av rekommendationer, utan är till fullo våra egna åsikter kring börsen och aktier. Kom ihåg att aktier kan gå både upp och ned i värde. Det finns inga garantier för att du får tillbaka ditt investerade belopp.

Någonsin känt att aktiemarknaden lockar för att snabba på processen att köpa en lägenhet, bil eller att ha råd med den där drömresan, men samtidigt känner du att aktiemarknaden är för komplicerad och riskabel? Även om aktiemarknaden i många avseenden är just detta så ska vi på Sparkontot.nu ge några aktietips för dig som är nybörjare och vill börja med aktier inför 2021.

Vårt första aktietips är att börja smått och öka stadigt allt eftersom du blir mer varm i kläderna. Det är lätt att man i början investerar ett för stort kapital i hopp om att göra den där perfekta investeringen, men eftersom man inte blir en börshaj på en gång är risken stor att du kan förlora stora summor pengar. Därför skulle vi rekommendera att starta ett konto på Avanza vilket är gratis plus att de har en courtageavgift som heter start, vilket innebär att om du har aktier under 50.000kr så betalar du ingen avgift, perfekt för nybörjaren på aktiemarknaden.

Läs även: Bästa utdelningsaktierna 2021

Aktietips nummer två är att börja med aktier och investera i aktier från företag du känner till och har kunskap om. Varför vi ger dig detta aktietips är för att det är nyckeln till att göra bra investeringar, kolla upp hur det går för företaget vilka konkurrenter har de, hur har det gått för företaget historiskt etc. Läs igenom företagens rapporter och ta reda på vad dem utvecklar/jobbar med just nu. På så sätt får du reda på hur det verkligen går för dem. Kommer du ihåg detta aktietips så minimerar du risken till dåliga affärer och du sätter dig själv i förarsätet för dina investeringar istället för slumpen.


Det tredje aktietipset vi kommer ge dig som vill börja med aktier är att tänka långsiktigt och planera noga. Väldigt få om ingen gör stora vinster på en gång eller över en kort tid. Därför vill vi uppmana till is i magen och planera era investeringar för en god avkastning i längden, detta hjälper också till med att minimera risken för att förlora pengar. Det är även viktigt att komma ihåg att det med stor sannolikhet kommer gå dåligt under perioder, men det är viktigt att ta lärdom av de tillfällena. Alla aktier kommer inte gå bra hela tiden, men det kan komma att vända så sälj inte bara för det går dåligt en kort period. Detta är kanske det viktigaste aktietipset vi kan ge er, kom ihåg rom byggdes inte på en dag.

Aktietips för nybörjare

Ett annat aktietips vi kan ge er är att bevaka marknaden för att hitta ett lovande företag när de blir börsnoterade. Ofta så kan dessa aktier vara ganska billiga så att ta en chansning eller så kanske du har hittat ett företag som har en god potential, ha detta aktietips i åtanke så kan du köpa billigt och sälja dyrt. Även om vi har uppmanat till försiktighet i de tidigare aktietipsen, så kan man kosta på sig att ta små chanser ibland på aktiemarknaden, det viktiga är att de förblir små i början.

Akietips 2021

Kanske du tycker att aktier är intressant, men har varken tid eller ork för att tillämpa alla våra aktietips. Ingen fara för vårt nästa aktietips är nämligen indexfonder, som är en fond som sköts passivt och aktierna i den byts ut med tiden. Detta är perfekt för dig som vill lämna ett sparkapital i goda händer, eller en tjuvstart för dig som vill lära dig mer innan du sitter helt vid spakarna själv. Kombinerat med detta aktietips vill vi också rekommendera Avanza som har flera bra indexfonder. Om du inte känner dig trygg med att föra över större belopp till externa banker, likt Avanza, eller helt enkelt inte känner dig tillräckligt påläst så kan du alltid öppna ett sparkonto, vilket trots allt är vårt expertis.

En metod som många aktieproffs använder sig av, inte minst under 2021, är att använda sig av någonting som kallas för TA - Teknisk Analys. Teknisk analys är kortfattat en metod att analysera aktier, kurser eller index för att försöka göra en bedömning av åt vilket håll aktien kan tänkas gå framgent.

Vårt sista aktietips för tillfället är att du ska införskaffa dig mer kunskaper om aktier under tiden du håller på. Det kan vara allt ifrån böcker skrivna av ekonomer eller börshajar som kan fördjupa dina kunskaper om aktier, men idag finns även gratis texter och klipp på nätet för dig att ta del utav. Aktiemarknaden är komplex så med mer kunskap om den kommer öka din avkastning i längden, viktigt att notera är att man aldrig blir fullärd det finns alltid ny kunskap att ta del utav. Vi på sparkontot.nu kommer forsatt publicera tips angående ekonomi och säkerligen fler inlägg angående aktier i framtiden. Men vi hoppas att våra aktietips kommer att komma till användning när du tar dina första stapplande steg ut på arbetsmarknaden, vi på Sparkontot.nu önskar dig ett stort lycka till!