Bästa utdelningsaktierna 2021

Att spara pengar är någonting som ligger oss på Sparkontot.nu väldigt nära om hjärtat - och det är också därför ni i flera artiklar under den senaste tiden, och även framgent - kommer få se allt från aktietips 2021, tips för att spara pengar smartare och mer miljövänligt och inte minst att spara pengar genom sparkonton - samt utdelningsaktier. I veckans inlägg tänkte vi fördjupa oss något när det kommer till att bygga upp en aktieportfölj med just utdelningsaktier, vare sig du har en gedigen erfarenhet sedan tidigare eller inte. Vilka aktier borde man äga när man är ny till aktiesparande - och vilka borde man kanske undvika innan man har tillräckligt med kött på benen?

Debatten om vilka aktier som är bäst respektive sämst har pågått så pass länge nu så att vi nästan kan konstatera att den börjar närma sig ett stadie där det är fullständigt förlegat. Vissa aktörer, inte sällan småsparare, har en tendens att ofta vilja “haussa”* dom aktier som dom är tungt investerade i. På exakt samma sätt jobbar många större profiler i sociala medier som sysslar med sparande på heltid eller deltid - för att få upp ett ökat intresse för aktier.


Vad är en utdelningsaktie?

Utdelningsaktier 2021

En metod av sparande som däremot är kraftigt etablerad och erkänt bra är att fokusera på utdelningsaktier och avkastningen som kommer därifrån. En utdelningsaktie är en aktie som varje år eller vid specifika kvartal / datum har utdelning - det vill säga avkastning på en procent av din aktieinvestering. Det fungerar som så att du vid vissa tillfällen får avkastning (läs - utdelning) för din investering. Det är inte sällsynt att en utdelning ligger på någonstans mellan 1 - 5% per år i utdelning. Det betyder alltså att du kan investera ett belopp i aktier nu under 2021 och få avkastning / utdelning under 2021. Detta belopp kan du sedan investera i samma aktie eller i nya aktier - så på sätt och vis går utdelningsaktier att implementera i ditt ränta-på-ränta-sparande i din portfölj.

Läs mer: Så fungerar utdelning

Dom populäraste utdelningsaktierna 2021

Några av dom mest populära utdelningsaktierna kommer i form av banker och preferensaktier - men det finns även några mer traditionella bolag som under 2021 erbjuder utdelning, några av dessa listas nedan.

Nobia - ca 7,00%
Skanska - ca 3,50%
Hennes & Mauritz - ca 5,90%
Kindred - ca 12,00%

Utdelningstillväxt

utdelningstillväxt

Utdelningen varierar mellan varje år och oftast brukar den höjas i takt med att företaget ökar sin vinst. Därför är det smart att köpa aktier i företag som kan öka sin vinst då det ger bra förutsättningar för att dom även ska öka utdelningen. Latour är ett bra exempel på ett företag som har höjt sin utdelning under många på. Senaste året ökade dom utdelningen från från 2.25 kronor aktien till 2.5 kronor vilket är en utdelningstillväxt på 11 % under ett år. Under bilden nedan kan man se hur Latour har uthålligt ökat sin utdelning från år 1985 då utdelningen låg på 0.01 kronor till idag på 2.5 kronor. Det är en utdelningstillväxt på 25 000 % under dessa 34 år. Latour har bara sänkt sin utdelning två gånger vid den Svenska fastighetskrisen år 1992 och den globala finanskrisen 2009.

För mogna företag brukar man se en högre utdelningsandel ofta kring 50-90 % av vinsten medans för tillväxtbolag brukar det vara lägre ofta kring 20-50 % av vinsten. Då många tillväxtbolag brukar satsa på nya investeringar i verksamheten istället för att dela ut några pengar. Man kan räkna ut hur hög direktavkastning man får genom att ta utdelningen per aktie / aktiekursen.

Exempelvis Swedish Match delar ut 10.5 kronor per aktie och aktiekursen står idag på 410 kronor. 10.5 / 410 = 0.025 ger 2.5% i direktavkastning. I dagsläget finns det många Svenska banker som ger väldigt hög direktavkastning från 6 % upp till 10 % per år detta är väldigt mycket och det är sällan Svenska banker handlas till en så hög direktavkastning.

Krav för en utdelningsaktie

Vad krävs då för att en aktie ska klassas som en utdelningsaktie. För det är inte alla aktier som kan klassas som “utdelningsaktier” dessa är dom generella kraven som bör uppfyllas.

  1. Bolaget som man köper aktier i måste göra en vinst, utan vinst blir det ingen utdelning.
  2. Utdelningen måste vara stabil och den ska öka över tid.
  3. Företaget ska ha uppvisat en lång historik med utdelningstillväxt.
  4. Företaget ska dela ut minst 30% av sin vinst men helst högre.
  5. Direktavkastningen bör som minst vara 2%.
* Haussa = att tala gott om en aktie med förhoppningen att den kommer stiga