Allt om Peer-to-peer-lending

Hur funderar Peer-to-peer lending?

Peer-to-peer lending är ett relativt nytt fenomen som bara blir större och större. Men vad är Peer-to-peer lending då? Jo det är när en privatperson lånar ut till en annan privatperson och är en etablerad sparform som kan likställas med ett sparkonto. Då kallas det för Peer-to-peer lending. Traditionellt sett så har banker lånat ut till privatpersoner men idag är det även möjligt för just privatpersoner att låna ut till andra privatpersoner. Detta göra att vinsterna från utlåning kommer tillbaka till privatpersonerna istället till någon utländsk bank. När det kommer till Peer-to-peer lending så är det först och främst privatlån, billån och även krediter som omfattas av Peer-to-peer lending. Idag finns det tyvärr inga Peer-to-peer plattformar som erbjuder bolån men det är nog bara en tidsfråga då det troligt dyker upp om några år. Det sägs att miljardären Warren Buffett tog ett bolån på 120 000 dollar när han var ung och fattig år 1971. På den tiden för nästan 50 år sen var 120 000 dollar ett massivt lån. 120 000 dollar är 1971 är i dagens penningvärde värt drygt 700 000 dollar alltså ungefär 6,5 miljoner Svenska kronor vilket är ett stort bolån, men det gick ju ändå bra för Warren Buffett och idag är har bland dom rikaste i världen.

Läs också: Därför ska du använda peer-to-peer-lending

Vad innebär detta för dig då?

Ja nu har du själv två möjligheter här. Det första är att man kan få ett lån utav andra privatpersoner till marknadens lägsta ränta. Eller så man kan investera sina egna pengar i lån och få avkastning på sina pengar i form av ränta. Detta är väldigt stabilt att investera i lån och man får betalningar varje månad och man vet redan i förväg hur mycket pengar man kommer få och när pengar skickas till dig som investerare. Vi rekommenderar att man investerar i lån framför att man tar lån själv. Man kan skapa ett gott kassaflöde med hjälp från dessa Peer-to-peer plattformar, avkastningen man får kan man antingen ta ut till sitt bankkonto eller återinvestera i nya lån och på så sätt kan man driva sin egen bank. Detta har aldrig tidigare varit möjligt för privatpersoner men nu har det blivit det tack vare den snabba digitaliseringen inom finansbranschen.

Vad får jag för ränta om jag investerar lån?

Räntan som man får beror på två saker. Vilken risk man tar, högre risk får man även högre ränta och lägre risk får man även lägre ränta. Sedan det andra är vilken plattform man väljer alltså vilken hemsida. Det varierar lite beroende på vilket företag som man väljer.

Mintos - Snittränta 7.6% till 11.9%.

Lendify - Snittränta 5%.

Brocc - Snittränta 3% till 9%.

Savelend - Snittränta 7% till 11%.

Alla dessa fyra olika plattformar skiljer sig ganska mycket åt. Mintos som är verksamma i hela Europa. Lendify och Brocc som är på den Svenska privatlån marknaden och Savelend där man får möjlighet att investera i konsumentkrediter och företagskrediter i Sverige. Notera att Savelend har högst riskjusterad avkastning.

Sparande Warren Buffett